Реч пред учредителния конгрес на Левицата в Берлин, произнесена на 16 юни 2007 г.
и публикувана в левия вестник „Млад свят“ (Junge Welt)

СВОБОДА ЧРЕЗ СОЦИАЛИЗЪМ

Брой 11 Ноември 2009
Известният постулат на библията „Обичай ближния като себе си“ всъщност би трябвало да се преведе „Обичай партийния си другар, както обичаш самия себе си“. Затова навремето имаше един известен германец, който бе казал: „Социалистът не трябва да бъде непременно вярващ християнин, но вярващият християнин трябва да бъде непременно социалист.“ С това послание ние се обръщаме и към всички критично мислещи хора от църковните организации. Като бивш председател на Германската социалдемократическа партия днес, заставайки пред вас, ви казвам: Левицата е продължител на традициите на немското работническо движение! Тя продължава традициите на всички онези, които бяха преследвани от законите на Бисмарк срещу социалистите, на онези, които загинаха в концентрационните лагери на Хитлер; тя се чувства задължена също и към наследството на тези, които бяха преследвани като комунисти във ФРГ и като социалдемократи в ГДР. Всички те принадлежат към една идейна общност и това трябва да им се признае.
Три водещи личности
Тук искам да напомня за три водещи личности на германското работническо движение. Най-напред за великата социалистка Роза Люксембург. Нейното завещание гласи: „Свободата означава свобода и за инакомислещите.“ До нея е Карл Либкнехт, който доказа със своя живот, че няма нищо по-трудно от това да се противопоставиш на духа на епохата, с което...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #14 Krasimir_Lazarov12 2009-11-26 11:34
... Държава се появява, когато жреца или шамана или попа, пастира и т.н. карат свои хора да набият или убият най - силния мъж , който не си е давал властта. Тази теза е против тезата на Енгелс, за произхода на частната собственост, семейството и държавата.Църквата, религията правят човечеството цивилизовано. А християните са си взели поука от тези неща за които пишете. Но ми кажете какъв бе колектива в държавните предприятия и да ви насоча, не приличаше ли колектива - на дивото стадо, при което жените се сваляха на най - силния човек - началника на колектива? А който имаше най - много власт вземаше най много пари и това не беше ли бригадира или началника на колектива? При комунизма колектива ставаше като дивото стадо а човека се превърна в див звяр.
Цитиране
 
 
0 #13 Krasimir_Lazarov12 2009-11-26 11:20
Според мен човека е живял в стадо от 10 - 15 мъже, толкова жени и децата им. Баща на децата е бил най - силния мъж и той е изяждал храната събирана от жените. Имало е всички жестокости в това стадо, като слабите са били бити и побеждавани и изяждани от хищници и болести. Но се намерил един по слаб, но по умен мъж, който използвал страха на хората от зли сили и Бог, когото наричам жрец,и който взел властта в стадото. Тази си власт използвал за да цивилизова хората, да ги направи добри и човечни.Той прави първите наченки на църква при човека,жреца казва всеки мъж да има една жена и да работи и се появява държава.
Цитиране
 
 
0 #12 Re.4: към Красимир 2009-11-26 09:28
В името на християнската религия са извършени най-големите престъпления на човечеството - избиването на десетки милиони индианци в двете Америки+колониц ирането на Африка и Азия.В Европа се води 30 Годишната война,при която е избита 1/3 от населението в центъра на континента.През 16-19 век са поробвани десетки милиони африканци.Белгийския крал Леополд ІІ(дълбоко вярващ християнин) повелява изтребването на над 10 милиона негри по поречието на Конго.Френските войски (християни) избиват около 3 милиона виетнамци и алжирци м-у 1946 и 1960 г.За какви морални ценности на религията говорите тогава!?Това е или умишлена манипулация или говорене вследствие на незнание!!!
Цитиране
 
 
0 #11 Krasimir_Lazarov12 2009-11-25 13:20
Знаете ли г-н РЕ, по въпросите на парите, трудът, понякога и секса според мен в църквата, в религията няма учение какъв да е моралът на хората. Карл Маркс се е опитвал да пише закони за труда, за икономиката, на какви закони се подчинява икономиката. Това е така, защото в религията няма морални , неписани норми на поведение за труда на хората. Затова Маркс, даже се обожествяваше. Например при социализма имаше Кодекс на труда, който можеше да е част от Библията. Но понеже бюрокрацията го прилагаше, нещо не се получаваше. Но в момента не съм подготвен да пиша за тези неща, сигурно пиша глупости.
Цитиране
 
 
0 #10 Re. otnowo към Krasimir 2009-11-25 09:15
Тотална липса на морал цари в най-католическите държави: напр. Италия, начело с премиера си Берлускони, предизвикал какви ли не скандали - то не бе корупция, връзки с мафията, пране на пари, сексуални произволия и т.н. Друг пример: Белгия - какви ли не скандали не избухнаха в тази държава през последните 20 год.-аферите с педофила-сутеньор"Дютро" 1995, корупцинната афера "Агуста"(1988-1998), аферата "Фортис",поради която падна християн-демократицескот о правителство на Ив Лютерм през дек. 2008 г. (нужно ли е да изброявам ли още?)
Цитиране
 
 
0 #9 Krasimir_Lazarov12 2009-11-25 08:59
Хората които са начело на държавата и големите конкуриращи се фирми би трябвало да имат определен морал. Морал това са неписани норми на поведение. Кой може да изгради този морал? Историята е показала, че този морал се гради от църквата. И в семейството, и в работата, и в държавата.Аз мисля, че църквата трябва да се реформира, за да може да изгражда морал в хората, та даже и закони.Но ние атеистите мислим с мутренския морал ; "аз и след мен потоп". Защото и ние сме зверове, които са се самоопитомили чрез църквата. Но кой унищожи вярата и религията в СССР и България? В религията е отговора.
Цитиране
 
 
0 #8 Re.2: към Красимир 2009-11-24 09:47
А да коментираме ли тук и причините за финансовата криза,защо се стигна до там,и не е ли тя именно вследствие на алчността и "обществена та" БЕЗотговорност на мениджерите и на собствениците на фин.институти?Креиране на абсолютно кухи,фантомни фин.продукти-деривати,с които са играли на принципа "тука има, тука няма" и са ги продавали по света,лъжейки за покритието им,а сега за спасяването на банковата система бяха похарчени хиляди милярди $ и Е,средства на данакоплатците, които ще бъдат изтеглени от джобовете на обикновенните хора,а не на виновниците за краха.
Цитиране
 
 
0 #7 Re: на Красимир 2009-11-24 09:40
Което пишете за конкуренцията и"добрия обществено отговорен"капиталист звучат като фразите от учебник по икономика,предс тавящ нещата като теоретичен модел-каквито би трябвали да бъдат,но в реалноста НЕ са.Ако сте запознати във ФРГ преди 3год. имаше скандал-уж "конкуриращ и" се газоснабдители са продавали 25% въздух на клиентите!?А 4 концерна контролират 90% от електропазара там-каква конкуренция има?Затова и там те са престанали да инвестират в подръжката на далекопроводи,и маше редица сривове на ел.подаването.
Цитиране
 
 
0 #6 Krasimir_Lazarov12 2009-11-23 14:47
Когато в едно икономическо общество има конкуренция, то конкуриращите се капиталисти и фирмите им започват да работят за гражданите. Вярвам че сте интелигентен човек и няма да ви описвам ролята на конкуренцията за това. Има някои фирми монополисти, като тези за които пишете, които са естествени монополисти, и не могат да се разбиват на конкуриращи се фирми. Техният монопол е трудно да бъде разбит. Но конкуренцията е най - добрата социална политика. Това го е казал Л. Ерхард - канцлер на ГФР.
Цитиране
 
 
0 #5 към Красимир 2009-11-23 14:12
Красимире, наистина ли смяташ, че частни компании като напр. електроразпреде лителите в БГ (ЕОН,ЕВН,ЧЕЗ), приватизираното БТК, британския концесионер на Софийска вода, и мноого др. вършат това, което правят в интерес на теб, на мен, и на другите хора (т.е. обществото), или чисто и просто експлоатират нуждите на това общество за извличане на максимална печалба, която излиза вън от БГ
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови