Йосиф Аврамов преподава дисциплини в областта на финансите и финансовия контрол в Нов български университет. Работил е в Министерство на финансите, БНБ, Комитета за държавен и народен контрол, като старши съветник в Икономическата комисия на Народното събрание. Автор на книгите „Еврото — утрешните ни пари“, „Силата на парите“ и учебниците „Банков контрол“, „Данъчен и митнически контрол“, „Финанси на малката и средната фирма“, „Теория и история на парите и кредита“ и др.

В БЮДЖЕТ 2010 НЯМА ВИЗИЯ ЗА АКТИВНА СТОПАНСКА И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

Брой 12 Декември 2009
В Бюджет 2010 няма визия за активна стопанска и социална политика

Едва ли някой е доволен от първия бюджет на правителството на ГЕРБ, оприличен от финансовия министър на постна пица. Той се очакваше от българската общественост и бизнеса с надеждата, че ще стимулира икономиката по начин, който ще позволи през 2010 г. най-после да започнем да излизаме от кризата.

Бюджетът бе чакан най-вече от няколкостотин хиляди чиновници в държавната и общинската администрация, учители и дейци на науката и културата, които от юли т.г. не са получили нито лев над заплатата си. Не е ясно дали и през 2010 г. ще получат. В неведение за евентуално увеличение на своите пенсии са и над 2,8 млн. български пенсионери.

Социалният министър изрази плаха надежда за 5% ръст на пенсиите от юли догодина, но с уговорката „при добро изпълнение на приходната част на бюджет“. Последното обаче съвсем не е сигурно при намаляване на осигуровките с още 2% (това води до загуби в приходната част на бюджета на НОИ с около 400 млн. лв.) и на приходите от осигурителни вноски.

Очакванията са за поне още 100 хиляди безработни след Нова година, работодателите вече са подготвили заповедите за съкращение. До края на май 2010 г. е възможно у нас да има над 200 хиляди нови безработни, с което безработицата ще достигне 10 и дори 12% (прогнозата е на КНСБ). Предстои връщане на няколко десетки хиляди...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор