Иван Стоянов е завършил право в Софийски университет. Има публикувани две книги с юридическа тематика. Работи като консултант. Интересува се от философия и история.

РУСКАТА СИЛА

Брой 12 Декември 2009
Целта на това изложение е да представи мнението на автора за съвременното развитие на Русия. Авторът вярва, че правилният отговор трябва да се търси не в точката, която тя е достигнала, а в посоката, в която върви.

Силата и обществото

На 5 март 1946 г. в гр. Фултън Уинстън Чърчил произнася реч, която се счита за начало на Студената война. Обосновавайки нуждата от твърдото противопоставяне на съветските амбиции, той казва: „Общувайки по време на войната с нашите руски приятели и съюзници, аз стигнах до извода, че те най-много се възхищават от силата и най-малко уважават слабостта, най-вече военната.“

Вижда се усилието, което той прави, за да доведе тази иначе проста мисъл до съзнанието на своите слушатели. Тяхното разбиране за ролята на силата очевидно е различно. Това е така, защото отношението на обществото към силата не е въпрос на индивидуална преценка, а за устройството на самото общество. Силата е универсална, но невинаги достатъчна. Понякога побеждава не по-силният, а по-умният. Точно така нашите предци са победили лъвовете и мамутите. Същото се случва и между човеците. Отначало физически по-силните убиват, ограбват, заробват по-слабите. Превръщат се във войска и полиция, монополизират цялата власт, измислят за себе си всевъзможни привилегии, отнемат и си присвояват труда на другите съсловия. Властта и парите принадлежат на силата....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #3 profile 2018-10-31 16:50
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

333rd.de/.../...
Цитиране
 
 
0 #2 красимир 2009-12-23 17:02
Еволюция е силният, бързият да оцеляват и да дават потомство, а слабите и бавните и болните да умират или да бъдат изядени от хищници и да не оставят поколение. Цивилизацията е обратното. И слабият да оцелее, да даде поколение, а силният да помогне и дори да се жертва за слабия. Да има любов, човещина, уважение, рицарство, благородство, жертвоготовност , съвест и т.н.Всичко това са ценности на християнската цивилизация. А още, при Реформация на християнството за ценности в труда, да има безкористност, взаимопомощ, уважение към труда на другия, другарство и т.н. , които са ценности при труда на хората, като тази Реформация може да стане в рамките на християнството, чрез ново учение за Святия дух, което да полага основите при труда на хората.
Цитиране
 
 
0 #1 красимир 2009-12-23 16:46
Има две основни направления в човешката история, противоположни едно на друго. Това са еволюцията и цивилизацията. Еволюцията е описана от Дарвин. Цивилизацията е създадена от църквата, която тласка човечеството срещу еволюцията, по пътя на цивилизацията. За това е нужна съвременна църква, която да е основа на цивилизацията. Правилно се казва, че протестантствот о е създало съвременната буржоазна цивилизация. Но църквата може да се реформира още повече, за да тласка напред и по пълноценно цивилизацията срещу еволюцията.И единствения шанс за руснаците е да си реформират църквата и от там цивилизацията.Но дали ще имат идеите и кой да ги осъществи - не знам.А това се отнася и за България, Гърция, Румъния и другите православни страни.Например какви да са отношенията в труда между работниците, и между работници и капиталисти, както и за профсъюзите. Няма ли религиозна основа за тях, светът не може вечно да работи.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови