Светозар Казанджиев е роден на 19 октомври 1952 г. в село Гълъбово, Смолянско. Автор на повестта „Сълза от Сухото дере“ (1993), „Валя Балканска — глас от вечността“(претърпяла 4 издания), „Земя, погалена от Бог“(2002), отличена с награда на СБП през 2004 г., „Неповторимата“ (книга за народната певица Надежда Хвойнева), „Прокълнат и благословен“(2004), повест за Йордан Дрянков от с. Ковачевица, открил светилището Кръстова гора в Родопите през 30-те години на ХХ век, „Ела до мен“(2006), повести, „Рожен пее“(2006) и др. Лауреат е на награди от различни конкурси. Член на СБП. Председател на Дружеството на писателите в Смолян. Живее и работи в Смолян.

БЪДИ БЛАГОСЛОВЕНА

Брой 12 Декември 2009
Може да си в центъра на света и пак да си сам. Да плаче сърцето ти, да не вижда хората, слънцето, живота... За да прогоня това чувство, закотвен на тридесет и петия етаж на ъгъла на „Уест стрийт“ и „Бетери плейс“ , реших да се гмурна във вълните на Ню Йорк. С карта на Манхатън в джоба и с любопитство в очите отивах всяка сутрин до определен небостъргач, кръстовище или площад, изучавах маршрута, запомнях най-интересното, разширявах ден подир ден границите на моето запознанство с „Голямата ябълка“.

Първото, което ме грабна, беше ритъмът на големия град. Нали тук е родена американската мечта! И грохотът. Няма нищо по-шумно от метростанция в Ню Йорк. Янките казват на Метрополитена „Сабуей“, но от това той е нито по-тих, нито по-чист от останалите подземни железници.

Между две спирки на „Лексингтън авеню“ за Долен Манхатън и Куинс, в една преходна зала, където шумът не бе така хладнокръвен, свиреше бенд — семеен оркестър от Нови Орлеанс с баща негър и деца различни по цвят. Музикантите превръщаха грохота в песен, която стигаше до сърцето и оттам до края на света. Искаха да трогнат Америка. Негърът — слаб и висок, с протеза на левия крак от коляното надолу, ветеран от „Пустинна буря“* , свиреше на саксофон, двамата му синове — на тринайсет и петнайсет години, деляха хармоника и тромпет, сестра им — китара, а най-малката — седемгодишна, при това русокоса,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 profile 2018-10-28 10:32
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

.../img-1539194506.jpg
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови