Професор, д-р. Работи в областта на природната и народната медицина от 1957 година. Още като студент в Агрономическия факултет на Селскостопанската академия в София изучава и изследва над 1200 ботанически вида, 450 от които са целебни билки. Написал е 14 книги в областта на целебното и здравословното хранене, народната и природната медицина.


„Стратезите подготвят революцията,

престъпниците и мошениците я извършват,

а случайните минувачи

се ползват от благата й“

Макиавели

РАВНОСМЕТКАТА НА ЕДИН ЖИВОТ В ТРИ ОБЩЕСТВЕНИ СТРОЯ

Брой 1 Януари 2010
Правя тази равносметка от позицията на човек, преживял три обществени строя за по-малко от един човешки живот, подготвяйки се за задаващия се четвърти (вероятно нещо средно между социализъм и капитализъм). Хората от моето поколение, колкото и невероятно да е, се изживявахме едновременно като най-щастливите и най-нещастните. Най-щастливи, защото опитахме и меда, и жилото на тези епохи, а най-нещастните, защото бяхме „опитните свинчета“, с които управляващите се гавреха, както си искаха.

Някои политици и историци, съзнателно или несъзнателно, разглеждат този период не в диалектическа връзка, а като си избират отделни епизоди от историята, при което описаното от тях няма нищо общо с реалността. Благодарение на тях през своя съзнателен живот — от първите класове, та чак до последните си студентски години — имах „удоволствието“ да изучавам над 9 различни истории за миналото и настоящето на страната в зависимост от това в кой обществен строй живеем и кои са „вождовете“. И тъй като историята винаги е вървяла след победителите, сега не знаем турско робство ли е имало, или само турско присъствие; имало ли е фашизъм, или не; имало ли е партизанско движение, или не; мизерия ли е имало, или охолство; действително ли са убити 150 хил. души преди и 300 хил. след 9 септември 1944 г. и т.н.
Това е една от основните причини да се опитам да опиша събитията, които съм...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #5 Emigrant 2010-03-04 21:01
Blagodaria vi dr.Mermerski!Az kato vash bivsh student vinagi sam se vazhishtaval na pravilnoto vi i obektivno mislene!Vizdam kak se razvivat procesite i vUSA.Ne bivalata finansova kriza-dovede do mnogo ot problemite zakoito vie taka obektivno pishete.Savremennoto kapitalistiches ko obshtestvo za da ocelee-se prnuzdava da varvi bavno no i sigurno kam nikakva forma na kunkurentno socialistichesk o obshtestvo.I vtova e samata dialktika na razvitieo.Oshte vednaz-BLAGODARIA VI!
Цитиране
 
 
0 #4 муспи 2010-02-06 16:38
"Дайте ми парите и не ме интересува кой е на власт" е казал един тяхен мъдрец - свинско месо движено от минидявол. По тази логика следва - дайте ми храната, а парите нека да си ги държи правителството, или пък - дайте ми въздуха и плюскайте, бройте си парите и си правете предсрочни избори и т.н. Ние може да продължаваме до безкрайност защото Бог ни е поставил за локомотив на историята, което го сложихме в устата на един ваш цар да го каже за себе си на света, без да се сеща че ние го назначихме и сменихме. - Дайте ми генното инженерство - пък парите нека правитлството да раздава на народа както в Швеция. Или пък - дайте ми контрола над мисълта, и всякакъв контрол - чип във всяко месо, и нека всеки да си брои парите постоянно... Какво може да бъде ответната реакция на човека? Непротивене? - да, като се отреже тумора. Ако съжителства, човек доброволно се обрича на болезнено противене завършващо със смърт. Но не може човекът да се подложи на операция, по му е лесно да се приспособи с тумора. Тогава някои избягват от човешкия род, ето този дето пише това не си спомня името. При такава ситуация има ли нещо да загива, има ли трагедия? Не се забелязва, всичко излиза че е направено така че само да си отива на мястото.
Цитиране
 
 
0 #3 Въпрос 2010-02-06 16:20
Този другар не беше ли обявен като агент на ДС?
Цитиране
 
 
0 #2 Радев 2010-01-30 19:35
Този Мермерски бил по- голям глупак, отколкото предполагах! Дървена или по- точно циментова комунистическа глава!
Цитиране
 
 
0 #1 проф дин Любомир Андреев 2010-01-27 01:52
Поздравявам автора за статията му написана с ум, сърце, с кръв.Спомням си мизерията,скотс кия живот на селяните в брезнишко трънско.1944 идях на кошански мост учителката си Елена Георгиева 20 г да виси в въбрите с разбита глава на кощански мост аучителя си Владо Радославов жкэлвонин с гловотоноджли до вшсш но лотирно прид общината с Краасава.Вярно е че талантите трансферираха идеите ,героите извършиха революцията а лумпените узурпираха власта.Установи се пожизнена и наследствена партокрация до и след 1989.Ставаще поп само този които има вуючо владика.Такива като Добри Търпешев биваха изключвани от БКП и интернирвани,ко мандира на брезнишкия партизански отряд Тодор Рангелов Младенов почина като портиер в ДСО Плодзеленчук, проф Христо Попов-командир на отряд 1923 емигрант в СССР беше уволнен на 50г в ВИИ К Маркс 1955 защото беше критикувал Сталин и намираше,че при този социализъм работната сила е стока. Псевдосоциализм а бе дискредитиран от лумпените които след 1989 станаха строители на капитализма експропиатори на народа и експлоататори на превърната в наемна стока работна сила.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови