ВЕРНЕР РЮГЕМЕР (Werner Ruegemer), немски разследващ икономист и журналист, е един от най-компетентните германски експерти по проблемите на „публично-частното партньорство“ (РРР) и „трансграничния лизинг“ (СВL).

Вернер Рюгемер е роден през 1941 г. в Кьолн. Той е доцент, преподава в катедрата по хуманитарни науки към Кьолнския университет. Освен това е един от най-известните немски експерти по разследване на стопански престъпления и корупция във високите етажи на икономиката и властта. Рюгемер е автор на редица критични статии и публикации, свързани с тази тематика. Той е първият критичен дух, който разкрива пагубното въздействие на „трансграничния лизинг“ и на „публично-частното партньорство“ върху финансовото състояние на общините във ФРГ.

Друга основна насока на неговите разследвания и публикации са негативните практики при приватизацията в Германия и нейното въздействие върху обществото. В своите трудове той показва как в епохата на ускорената неолиберална глобализация публичните интереси се подчиняват на частни икономически субекти, които най-безскрупулно използват нуждите на обществото за постигане на максимална печалба. Рюгемер остро критикува тенденцията за „изопачаване на демокрацията в Германия“, постоянно растящия държавен дълг, корупцията и манталитета за самооблагодетелстване на елитите, „достигнал размери, познати досега само в страни от Третия свят“.

Рюгемер е бивш председател на авторитетната неправителствена организация за борба с икономическите престъпления „Bisnes Crime Control“. Той е почетен член на международното антикорупционно сдружение „Transparancy International“ и е в ръководството на икономическия съвет на алтерглобалисткото движение Аttac (Асоциация за облагане на финансовите транзакции в полза на гражданите). Членува още в Съюза на немските писатели (VdS), в международната организация „Gramsci Society“ и др.

По-известните трудове на доц. Вернер Рюгемер, добили широк обществен отзвук в Германия, са:

• „Всеядни скакалци“ в общественото пространство: анатомия на глобалния финансов инструмент „публично-частно партньорство“, 2008 г.;

• Банкерите — неудобно възпоменание за Алфред фон Опенхайм, 2006 г.;

• Приватизацията в Германия, 2006 г.;

• Консултантите — тяхното въздействие върху държавата и
обществото, 2004 г.;

• „Трансграничният лизинг“ — пример за глобалното ограбване на общините, 2004 г.;

• „Colonia Corrupta“, 2002 г.;

• „В кое престъпление да Ви помогнем? Швейцария като логистичен център на международната икономическа престъпност“, 1999 г.;

• „Икономика без корупция? Възможно ли е това?“, 1996 г.

Тези силно критични трудове не носят само слава на автора си. Срещу неговите експлозивни разкрития се сформира мощен финансов отпор, който се мъчи да сломи критичния му дух. През 2006 г. най-големият европейски частен финансов институт, кьолнската банка „Sal. Oppenheim“, го конфронтира с вълна от съдебни процеси, с които се стреми да попречи на излизането на книгата му „Банкерите“. В нея той разкрива взаимообвързаността на политиката както на християндемократите, така и на социалдемократите, с капитала. Рюгемер печели по-голямата част от делата, но книгата му е публикувана в Германия цензурирана, с 22 зачернени абзаца, а банката продължава да атакува по съдебен път книжарниците, които я продават. Някои от присъдените му журналистически награди са отменени по-късно, поради намесата на влиятелни бизнескръгове, особено след шокиращите му разкрития за машинациите в областта на „трансграничния лизинг“ и на „публично-частното партньорство“.

ИГРА НА ПОКЕР С ОБЩЕСТВЕНА СОБСТВЕНОСТ

Брой 1 Януари 2010
Все повече европейски градове сключват съмнителни договори за лизингНека за момент си представим следното: американски „инвеститор“ изпраща свои пратеници в Сицилия или Южна Италия, за да сключат с кметовете и общинските съветници на тамошните градове лизингови договори за трамвайния транспорт, за водоснабдяването и пречиствателните станции на стойност милиарди долари. Въпреки че договорите са за наем със срок от 100 години, това не променя привидно нищо за градовете, освен че като възнаграждение те ще получат още на първия ден няколко милиона долара в брой. Американският „инвеститор“ не желае да си обявява името, а общинските съвети ще подпишат договорите, без да са ги прочели. Какво би казал нормалният европеец за подобна сделка? „Това е мафиотска работа!“ Но как да е мафиотска работа, щом подобни тайнствени договори от едно десетилетие насам редовно се подписват навсякъде в Западна Европа? При това съвсем официално: в Дрезден и Кьолн, в Цюрих и Амстердам. Впрочем, оценката е напълно вярна! Това е по-лошо дори от мафия.


От няколко години големите регионални банки и дъщерните финансови фирми на големите концерни се разминават на вратите на немските общини. Горещото им предложение гласи: Cross-Border-Leasing - CBL (Трансграничен лизинг - ТГЛ). Общински съоръжения като пречиствателни станции, канализация, панаирни палати,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор