ДЕМОКРАЦИЯТА В ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ ДНЕС

Брой 1 Януари 2010
Междинна равносметка

Проф. Вернер Патцелт е роден през 1953 г. в Пасау. Предмет на неговите изследвания са немската политика и политическите структури в двете германски държави, сравненията „демокрация-тоталитарен режим“, ролята на политическите елити в обществото, политическата опозиция и нейните способи на работа в демократичните общества, пряката демокрация и социалните отражения на политическите конфликти.
На пръв поглед нещата изглеждат ясни — в петте нови федерални провинции съществува стабилна демокрация. Институциите в тях — партии, местни парламенти, правителствата на лендерите (провинциите) — функционират нормално.


Как обаче стои въпросът с културно-политическото внедряване на демократичните принципи? За да бъде то „измерено“, често използваме разграничението „доволни демокрации“, „критично настроени демокрации“, „опортюнистични демокрации“ и... псевдодемокрации. Към допълващите определения (освен упоменатите разграничения) отнасяме тази особеност, че при тях на думи става въпрос за демокрация, но на практика се отхвърля представата за нейното фактическо устройство, съответно се съди безпринципно за демократичния ред и като следствие от подобен подход социумът е недоволен от съществуващите демократични порядки или съди за тях необективно. „Доволен демократ“ е онзи, който приема...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 raiko61 2010-08-24 19:31
Време е да преосмислим нашето развитие,да възродим България! Нека всеки от нас се произнесе в каква държава желае да живее,какво от нашият богат исторически опит и традиции да използваме,какт о и от наследството на обединена Германия и останалите страни от Европа и света.Не е нормално да се оплакваме,че сме бедна държава и от нас независят нещата .Какво да се направи,че земята,която ни храни с нейните подземни и надземни богаства ,за нея да се полагат постоянни грижи и внимание,както и за човека и неговото възпроизводство и развитие.Нека рабатим ежедневно за изграждането на едно солидарно,справ едливо и социално общество.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор