Доц. д-р Пламен Пъчев е роден през 1950 г. Научните му интереси са в областта на преструктуриране на централно планираната икономика в икономика от пазарен тип, изграждане на институции за подпомагане на малките и средни фирми, създаване на бизнес инкубатори и научни паркове. Редовен доцент към Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Зам.-председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес.

ПЛАВНИЯТ ИЗТОЧНОГЕРМАНСКИ ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ДЕМОКРАЦИЯ И БЕЗРАЗСЪДНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЧЕЛЕН УДАР С КАПИТАЛИЗМА

Брой 1 Януари 2010
Именно в обединена Германия, европейската държава, съставена от най-мощната на континента — и преди, и сега — индустриална сила, ФРГ и бившата ГДР, отнасяна в периода на социализма към десетката най-развити страни в света, през първата половина на 90-те години един умен бивш управител на БНБ каза на смях пред свои германски колеги по преговори: „Проблемът на България при прехода е този, че тя няма по-богат и по-опитен западен брат.“ Немците учтиво се съгласиха със своя високопоставен български гост, но оставиха думите му без коментар.


В анализа на професор Патцелт без излишни емоции — обективно и безпристрастно, както подобава на хайделбергски възпитаник — се представя една ситуация на източногерманското „включване“, където се говори предимно за „политическа култура“, „системни различия“, „образователна специфика“, „историческа идентичност“ и т.н. Не, това естествено не са отвлечени понятия на „кабинетен учен“. Това е подход в оценката на събития от съвременността, в който икономиката е следствие от политиката, а менталността пряко влияе на производителността на труда. Впрочем, нищо ново за моите беловласи сънародници и за състудентите ми от ВИИ „Карл Маркс“, които — също като мен — са зубрили постулатите на Ленин за пряката и обратната връзка между икономиката и политиката.


От прагматична гледна точка въпросът...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
+1 #1 Един от мнозинството 2010-02-06 13:16
РaЗСЪЖДЕНИЯТА НА АВТОРА ПОКАЗВАТ КОЛКО СА ЖАЛКИ ТЕЗИ БЪЛГАРСКИ ИКОНОМИСТИ УчИЛИ-НЕДОУчИЛИ В "Карл Маркс" сега се изявяват като последователи на Фридман. Не анализират, а оправдават, което случи по време на реставрацията, наричана от тях преход. Жалко за България и бедния български народ>
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор