Къдринка Къдринова е председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и зам. главен редактор на сп. „Тема“. Родена е през 1958 г. в Рим, Италия. Завършила е журналистика в СУ „Св. Кл. Охридски“. Работила е като журналист-международник във всекидневниците „Народна младеж“, „24 часа“, „Сега“, „Монитор“. Автор е на книгите „Под небето на Матагалпа“ (1987), „Романси в глобално кърваво“ (2005), „Виетнам — феникс и дракон“ (2009). Пътувала е из над 20 страни в света и е публикувала свои репортажи, пътеписи и анализи за тях.

ЛАТИНОАМЕРИКАНСКИ ТАЙФУНИ С НЕЖНИ ИМЕНА

Брой 1 Януари 2010

Латинска Америка не е онова, което беше. Не само заради пословичната си вече „лява вълна“, но и заради издигането на гребена й на две жени президентки — чилийката Мичел Бачелет и аржентинката Кристина Фернандес. Мандатът на първата приключва през март 2010 г., но Бачелет си тръгва от президентския дворец „Ла Монеда“ с феноменалната за държавен глава в края на управлението му популярност от 70% и с искрената обич на сънародниците си. Рейтингът на аржентинската й колежка Фернандес напротив, силно изтъня по време на управлението й и избирателите начумерено броят нейните тоалети и набъбналото й три пъти семейно богатство. Въпреки всички нюанси помежду им обаче, и двете президентки вече са със запазени места една до друга в историята. Не само защото успоредното им управление им бе емблематично за промените на този традиционно мачистки континент. Но и защото двете станаха инициаторки на един истински революционен по мащаби и по стратегически размах проект — изграждането на 52-километров жп тунел под Андите като част от междуокеански жп коридор между Тихия и Атлантическия океан.

Инициативата залегна в основата на подписания от Бачелет и Фернандес в края на октомври в Сантяго чилийско-аржентински Договор за интеграция и сътрудничество. Осъществяването на проекта на стойност 3 млрд. долара, с което се заема международен консорциум...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор