Боряна Ангелова е родена в София. Завършила е Френска езикова гимназия, а след това психология и културология в Софийския университет „Св.Климент Охридски“. От февруари 2007 е редовен докторант в Софийския университет, специалност „Философия“ с преподаване на английски език с тема на дисертацията: „Потребителското общество в информационната епоха“.

DIRTY OLD TOWN

Брой 1 Януари 2010
Лесно може да бъде осъден лекар, директор на училище, бизнесмен, ако не допусне в съответната институция човек, принадлежащ към дадена раса, пол или със съответното заболяване, в същото време всеки, който просто няма пари, може да бъде изгонен. Липсата на средства е всесилен аргумент, който никой не оспорва.


Дъблин е един чудесен пример. Градът е класово разделен, с подчертано бедни райони, натъпкани със сгради от типа „затворен комплекс“, което за българина се асоциира с лукс, а за ирландеца с бедност, престъпност, опасност... В ирландските „затворени комплекси“ живеят преди всичко криминално проявени лица, архитектурата на сградите е тип „панорамен“ 3-4-етажен блок, на който входът и етажите са свързани с външна стълба, а през нощта към оголените към улицата входни врати на апартаментите са насочени прожектори. 24 часа в денонощието полицията има постоянна възможност да наблюдава кой влиза и излиза. Междублоковите пространства са чисти, винаги с прясно окосена изумрудена трева, така че погледнат отвън, комплексът изглежда приятен за живеене. Обитателите на блоковете обаче нямат достъп до тревата, широките поддържани поляни са оградени. Междукварталните улички редовно са пазени от полицейска патрулка, която обаче охранява единствено общинската собственост, закрилата на гражданите не й влиза в задълженията.


Типичен пример...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови