Йосиф Аврамов преподава дисциплини в областта на финансите и финансовия контрол в Нов български университет. Работил е в Министерство на финансите, БНБ, Комитета за държавен и народен контрол, като старши съветник в Икономическата комисия на Народното събрание. Автор на книгите „Еврото — утрешните ни пари“, „Силата на парите“ и учебниците „Банков контрол“, „Данъчен и митнически контрол“, „Финанси на малката и средната фирма“, „Теория и история на парите и кредита“ и др.

ЗАБАВЕНИТЕ ПЛАЩАНИЯ БАВНО УБИВАТ БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС

Брой 2 Февруари 2010
С приетия през декември м. г. бюджет за 2010 г. бавно, но сигурно се убива българският бизнес, и то „светлият“. Този, който работи в „сивата“ икономика и не плаща данъци и акцизи, все някак оцелява, а останалите трябва да се спасяват поединично. Поради неизплащането навреме на извършени обществени поръчки, в т.ч. и по евро­проекти, през следващата година правителството на ГЕРБ може „да брои трупове“ и в бизнеса. Към това води пагубната му икономическа политика. Месец след началото на новата година държавата, в частност финансовото министерство, все още не изплаща дълговете си от предходната година. По най-груби изчисления те надхвърлят 1 млрд. лв.

Междувременно бюджетен дефицит от 700 млн. лв., или около 1% от прогнозния БВП, очаква финансовият министър Симеон Дянков за януари 2010 г. Бюджетен дефицит се очаква не само за януари, а и до края на първото тримесечие. Причина за дупката в бюджета е разплащането на просрочените задължения към частния сектор и по еврофондовете от миналата година. За да изпълни плана си за минимален или нулев бюджетен дефицит, Министерството на финансите предвижда да навакса с излишъци на месечна база.
Според финансовия министър Симеон Дянков българската икономика ще започне да се съживява през второто тримесечие на 2010 г.

Той е категоричен, че страната ни е много сериозен кандидат за членство в ERM II, след като...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор