Завършил е ВИИ „К. Маркс“ (УНСС), докторантура в Москва и специализация в Германия. Преподавател в ЛТУ — София. Работи по проблемите на общата икономическа теория, както и по проблемите на държавата и държавния сектор в съвременната икономика. В последните години е публикувал 4 книги по микроикономика, макроикономика, икономика на публичния сектор и счетоводство, както и множество статии.

ИКОНОМИКАТА, ДЪРЖАВАТА И ИЗБОРИТЕ

Брой 2 Февруари 2010
Природа на съвременната смесена национална икономика

ПроблемътИкономическата теоретична мисъл във всичките си направления дефинира съвременната национална икономика като смесена. Не се оспорва, че икономиката е съставена от два основни сектора — частен и публичен. В това е единомислието. Но щом в дневния ред се включи въпросът за ролята на публичния, по-специално на държавния сектор в икономиката, позициите на специалистите веднага се разграничават. Според икономистите-неолиберали, например, частният сектор и пазарът имат приоритет в смесената икономика, като държавното участие е ограничено. Неокейнсианците пък, без да подценяват частния сектор и пазара, защитават становището, че активното участие на държавата в икономиката е обективно обусловено, а в периоди на криза (поне в краткосрочен период) това участие е от решаващо значение.


Погледнем ли в учебната литература, където е изложена квинтесен­цията на значимите постижения в науката, ще видим, че почти навсякъде съвременната икономика се определя като частно-пазарна, а участието на държавата, доколкото има такова, става наложително предимно при провали на пазара (1). Това означава, че държавата не се третира от всички автори като икономически агент на системата, а на нея се гледа по-скоро като на външен фактор за икономиката; фактор, който се включва в...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 красимир 2010-03-10 17:49
Пиша за ефективност и качество на стоките, което важи за ефективност и качество на икономиката. Пазарът е джунгла или савана, в които оцеляват най - качествените и здрави и бързи животни, а на пазара се купуват и оцеляват най - качествените, и ефективни икономики и стоки. Конкуренцията е голяма.Но при справедливостта на икономиките изработват ли се качествени стоки, тогава, когато държавата организира стокопроизводст вото? Знаем какво беше социалистическо то производство.По добре е да има савана в икономиката, отколкото доброта за слаби стокопроизводит ели.Все пак не умират хора,а фалиралият стокопроизводит ел започва отново.
Цитиране
 
 
0 #1 красимир 2010-03-10 16:54
Грешката на автора е в понятията за ефективна и справедлива икономика. Чрез справедливостта се мъчи да ни обясни ролята на държавата в икономиката. Ами пазарът не е ли справедлив откъм качеството му да толерира най - качествените стокопроизводит ели и стоките. Затова аз мога да кажа, че може да се говори за ефективност и качество на стоките като диалектически полюси, а не качество и справедливост. Явно авторът е марксист и иска да ни даде теория по Маркс, макар, че малко я развива, но се отклонява като Ленин, който имаше понятия за диалектична двойка като необходимост и свобода. " Защото е необходимо някой да е в затвора за назидание на другите,то да си в затвора е свобода".Нека да има все пак някаква научност при нашите учени, за да не се излагат.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор