60 години от установяване на дипломатически отношения между България и Виетнам


Извънреден и пълномощен посланик на Социалистическа република Виетнам в България. Н. Пр. Чан Ван Тхин е роден през 1951 г. През 1974-1980 г. е следвал в Киевския университет. По-късно защитава докторат по международно право в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО). Заемал е различни отговорни длъжности в Министерството на външните работи на Виетнам, свързани с международното и с морското право. Бил е зам. генерален консул в Сан Франциско, САЩ. От април 2009 г. е посланик на Виетнам в България. Женен е, с две деца.

ИСТОРИЧЕСКО ПРИЯТЕЛСТВО, МОДЕРНО ПАРТНЬОРСТВО

Брой 2 Февруари 2010
На 2 септември 1945 г., непосредствено след приключване на Втората световна война, Виетнам обявява своята независимост и края на продължилия повече от 80 години колониален режим. Минават обаче още дълги години на трудна и ожесточена борба, докато виетнамският народ постигне широко международно признание, пълна независимост и обединение на страната. Знак на особено важна подкрепа е установяването на дипломатически отношения между тогавашните социалистически страни и Демократична република Виетнам в началото на 1950 г. България бе сред първите, които признаха нашето правителство – официалният акт на установяване на дипломатически отношения между София и Ханой е подписан на 8 февруари 1950 г. Така е открит етапът на приятелството и сътрудничеството между двете страни, независимо от тяхната географска отдалеченост – страни с еднаква воля за мир и за национална независимост.


Оттогава изминаха 60 години, но традиционното приятелство и сътрудничество между Виетнам и България непрекъснато укрепват и се развиват. Виетнам високо цени както материалната, така и моралната подкрепа на българския народ в тежките години на борбата за национална независимост, а също и в периода на мирно строителство на страната. Помощта на българския народ в икономическата, научната, технологичната и в други сфери, както и обучението на хиляди специалисти в България,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор