ЕДИН ПРЕОБЪРНАТ СВЯТ

Брой 2 Февруари 2010
Двайсет години след падането на Берлинската стена и седем и половина години след атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон безпрецедентна финансова и икономическа криза отново преобръща международната геополитика. Всеки ден до нас достигат новини за един разтърсен свят: залез на американската империя, напредък на Китай и Индия, завръщане на Русия. Дали изживяваме преход от „хиперсилата“ към полицентризма?


Как да се ориентираме в обстановката, как да разберем настоящите промени, как да направим нов прочит на събитията? Благодарение на глобалния си и същевременно прецизен подход към изменящия се свят поредният Атлас на „Монд дипломатик“ носи отговор на тези въпроси.

Този справочен труд съдържа 87 синтезирани текста, написани от специалисти в най-различни области (икономисти, социолози, политолози, демографи, историци, еколози...). Всеки материал излага основната информация по проблемите и е придружен от неиздавани досега карти и графики.


Атласът е разделен на пет големи глави: Новите конфликтни взаимоотношения на международната сцена; Светът, видян от дванайсет големи държави от Севера и Юга; Енергийните предизвикателства на планетата; Трайните конфликти; Трудностите и перспективите на Африканския континент.


Атласът съдържа повече от 300 карти, схеми и графики и обширна библиография.

Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор