Серж Aлими е директор на френския вестник "Монд дипломатик", който има чуждоезични издания в повече от 40 страни по света, в т.ч. и в България. Предлаганият текст представлява въведение в годишния Атлас на „Монд дипломатик“ за 2009 г. – специализирано издание, което в кратки текстове и с помощта на над 300 графики и таблици представя най-важните проблеми на планетата.

В ДЪЛГОСРОЧНА ПЕРСПЕКТИВА ВСИЧКО СТАВА ЯСНО

Брой 2 Февруари 2010
Сега въпросът не е само дали системата може да се поправи, но и за колко време, на каква цена и кой ще плати?

В началото на 2008 г. никой не вярваше особено, че един млад чернокож сенатор от Илинойс ще бъде избран за президент на САЩ. Никой обаче не си е мислил и че това колкото неочаквано, толкова и важно събитие ще се окаже изместено по значимост от друго. Това стана факт, тъй като през 2008 г. съдбата на Барак Обама и страната му до голяма степен бе предопределена и подвластна на една висша сила, преобърнала целия свят — кризата. Опустошителният й характер отразява и поставя под съмнение един икономически, социален и екологичен модел. Атласът на Монд дипломатик представя разклоненията и разломните й линии. Последните бяха отворени от истински сеизмичен трус и с всеки изминал ден стават все по-големи.


В началото на 2008 г. скокът на цените на енергията, изглежда, ускори световните промени. Това повишение бе изгодно за Русия, Венецуела и Иран — стратегически съперници на САЩ. В края на същата година цените на петрола, достигнали 147,5 долара за барел през юли, отново паднаха под 40 долара, т. е. до равнището си от 2003 г. Междувременно, зародилата се в САЩ финансова криза предизвика свиване на кредитите в западните страни, намаляване на световното търсене и падане на цените на енергията. Страхът от инфлация и задлъжняване, както и от „несигурността“...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 uplifs-web 2010-03-24 05:18
Благодаря за интересната информация
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор