Статията е от раздела „Нови конфликтни взаимоотношения на международната сцена“ на Атлас на „Монд дипломатик“, 2009

УВЕЛИЧАВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И НОВИ РАВНОВЕСИЯ

Брой 2 Февруари 2010
Населението на планетата непрекъснато се увеличава от XV в. насам, но растежът се ускори чувствително най-вече през последните два века. В началото на XIX век неговият брой е около 1 милиард души, а сега е близо 7 милиарда — граница, която ще бъде окончателно достигната преди 2015 г. Това ускорено нарастване е свързано с доста неравномерни процеси.


Покачаването на демографския прираст започва да се усеща след Втората световна война. Тогава „демографският взрив“ изглежда като сериозна заплаха поради факта, че границите му не могат да се предвидят. Половин век по-късно неговите механизми са по-добре проучени. Изследванията на демографското развитие на европейските страни, които първи започнаха този процес, позволяват да се изгради моделът на т. нар. демографски преход, илюстриращ преминаването от високи стойности на смъртността и раждаемостта към по-ниски.


Преходът започва със сравнително дълъг период на намаляване на смъртността, докато същевременно раждаемостта остава висока. През този първи етап населението постепенно нараства с увеличаването на разликата между равнищата на смъртност и раждаемост. След това раждаемостта и темпът на растеж на населението се забавят. Този втори период завършва с изравняване на двете равнища и със стабилизиране на броя на населението.

ВЕКЪТ НА ОСТАРЯВАНЕТО

Понастоящем...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор