Статията е от раздела „Нови конфликтни взаимоотношения на международната сцена“ на Атлас на „Монд дипломатик“, 2009

РЕВОЛЮЦИЯ В ГОЛЕМИТЕ СВЕТОВНИ ФИНАНСОВИ ПОТОЦИ

Брой 2 Февруари 2010
Между 1997 и 2007 г. световната търговия нарастваше с 6% годишно, а световният брутен вътрешен продукт — с 3,4%. Това разрастване на глобализацията върви ръка за ръка с други важни промени, обвързващи търговията, инвестициите и стратегиите на многонационалните компании.След създаването на Световната търговска организация (СТО) през 1995 г. се наблюдават съществени промени в международните финансови потоци. Те се проявяват в новата конфигурация на търговския обмен, която обаче става все по-относителна заради икономическата криза и тази в СТО.

Делът на Китай в световния износ, който бе 2,5% през 1993 г., представляваше 8,2% през 2006 г. (този на Индия за същите години бе съответно 0,6% и 1%). Китай е най-динамичната страна в азиатската зона, а неговият износ в рамките на световната търговия се увеличи от 26,1% на 27,8% през същия период. Този възход на Китай контрастира с отстъплението на САЩ в световната търговия: през същия период делът им в световния износ намаля от 12,6% до 8,8%, а дефицитът на търговския им обмен заплашва стабилността на международната финансова система и на световната икономика.


Търговията между страните от Юга процъфтява, макар и с умерени темпове: тя представлява 6% от световната търговия (срещу 3% през 1985 г.) и обхваща главно няколко бързо развиващи се страни. Китай стана вторият търговски партньор на Африка след...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор