Статията е от раздела „Нови конфликтни взаимоотношения на международната сцена“ на Атлас на „Монд дипломатик“, 2009

ДЪЛБОКА КОМА ЗА КРЪГА ОТ ПРЕГОВОРИ В ДОХА

Брой 2 Февруари 2010
Световната търговска организация либерализира значително търговския обмен, но застоят на преговорите от Доха показва, че догмата, обвързваща развитието и свободната търговия, е опровергавана от фактите.

Общото споразумение за митата и търговията (GATT) от 1947 г. трябваше да представлява четвъртата глава от Хаванската харта от март 1948 г.,
която предвиждаше създаване на Международна търговска организация (МТО). Но американският Конгрес отказа да ратифицира тази харта, отстранявайки МТО за сметка на една по-неангажираща форма на преговори, а именно GATT. Услугите бяха изключени от споразумението и земеделието не бе засегнато от либерализацията.


Но през 1985 г. интересите на САЩ, чиито търговски дефицити бяха изострени от силния долар, съвпаднаха с тези на Европейската икономическа общност, превърнала се в Европейски съюз през 1992 г., и така се постави началото на Уругвайския кръг от преговори: и САЩ, и ЕС желаеха да завладеят нови пазари, като за целта интегрират в GATT земеделието, за което те разполагаха с широко субсидирани излишъци, както и експортните услуги, в които двете доминиращи сили имат голямо „сравнително предимство“.


От началото на 80-те години големите институции в сферата на глобализацията налагат на задлъжнелите страни догмата, според която пречките, спъващи търговията, спъват...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови