Огнян Стамболиев е критик, преводач, публицист. Превежда от румънски, италиански, френски. Публикувал е поезия на Никита Станеску, Лучиан Блага, Мирча Динеску, Григоре Виеру и проза от Мирча Елиаде, Захария Станку, Ана Бландиана. Носител на награди на Министерството на културата на Румъния, Съюза на писателите на Румъния, Румънската академия, Съюза на преводачите в България и др.

ПОСЛЕДНИЯТ РОМАНТИК В ЕВРОПЕЙСКАТА ПОЕЗИЯ

Брой 2 Февруари 2010
160 години от рождението на Михай ЕминескуОще приживе около името на гениалния румънски поет Михай Еминеску (1850—1889) са се появили множество легенди. След смъртта му неговите сънародници остават дълбоко развълнувани от голямата му лична драма. 33-годишен заболява от сифилис - по онова време тази болест не се е лекувала и само за шест години изсушила неговия блестящ ум, поразителната му творческа енергия, необикновения му поетически талант.

Всъщност „Вечерникът на румънската поезия“, признат за един от „последните велики романтици в световната поезия“, е творил по-малко от две десетилетия (1886 - 1883) и в този кратък период на изтощителен, нямащ нищо общо с поезията труд (работил е предимно като вестникар), той изписва повече от 15 000 ръкописни страници: стихотворения, поеми, разкази и новели, един роман, няколко пиеси, стотици критически статии. И тази безценна съкровищница все още не е напълно овладяна от специалистите, които напоследък често ни изненадват с по някой нов, непубликуван досега том.


През целия си живот Еминеску старателно изучава немската класическа философия и европейската литература, всемирната история и съвременните теории на политическата икономия и социологията, като упорито се готви да защити докторска дисертация и да оглави университетска катедра, но бил принуден да изкарва прехраната си като...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови