Изказване на лидера на Лявото крило в БСП пред участниците в дискусия на тема: „Управлението на ГЕРБ, обстановката в страната и БСП като опозиционна партия“, организирана от федерация „Открит форум“ в БСП и Дискусионен клуб „Политика 21“.

КРИЗАТА В БСП НЕ Е ПРЕОДОЛЯНА

Брой 3 Март 2010
Уважаеми другари,Днешната дискусия я възприемам като продължение на обсъжданията, които ние вече водим няколко години, а специално проведохме и преди последното заседание на конгреса преди няколко месеца. Дискусия, на която тогава призовах за обединяване на левите и демократичните сили в БСП, а можем да погледнем и по-широко на този въпрос. И смятам, че тази задача е актуална с оглед ситуацията в страната и състоянието на БСП. Защото кризата в БСП не е преодоляна, тя възникна като криза на доверието към партията и вследствие на нея дойде изборната загуба. Тази тежка изборна загуба само задълбочи кризата, тя в никакъв случай не е възникнала от юли 2009 г.Тогава, след изборното поражение, поставих въпроса, че е необходимо да бъде организиран извънреден конгрес. Тази позиция не срещна широка подкрепа, а днес виждаме, че тя има множество говорители, които, изглежда, са мотивирани повече от своите сегашни позиции, а не от стремежа как да бъде преодоляна кризата в БСП. И когато в политиката се пропусне необходимият момент за едно действие, възпроизвеждането на такъв род предложения често е вече извън контекста на събитията.На конгреса повечето от делегатите не приеха нашите действия да бъдат обединени под лозунга „Долу олигархията, свобода на народа!“ и затова БСП продължително и противоречиво ще се освобождава...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #8 raiko61 2010-09-26 11:17
В този брой на списанието се повдигат важни въпроси за развитшето на България и ролята на лявото движение.Благодаря на редакцията.Трудно ми е да си отговоря, защо при този зрял и изстрадал ляво мислещ народ, левите сили имат едва 40 депутати/недостачен брой за искане вот на недоверие на правителството/ в парламента!Как социалистите на Благоев при едва 30 години на развитие/започвайки с 10-15 човека в една селска страна/ успяват да бъдат избрани 55 депутати,при 110 от управляващата БЗНС на Александър Стамболийски.Какъв е моралният и политическияг облик на Благоев и неговите съратници и какъв е на сегашните лидери на лявото движение.Защо те до голяма степен се откъснаха от избиратилите,за що занемариха ежедневната партийно-политическа работа с хората,защо не предлагат и реализират политики за решаването на прблемите им днес ,в средно срочна и по далечна перспектива.Мечтая да възродим България като използваме опита,традициит е и постиженията на 21 век за изграждане на едно солидарно и социално справедливо общество в рамките на ЕС и ООН.Па-добре и ефективно да използваме майката земя,която ни храни и положим усилия и грижи за съхранението и за идните поколения.
Цитиране
 
 
0 #7 Красимир 2010-04-16 19:27
Аз мисля, че БСП трябва да е народна лява партия, която да признава капитализма и то пазарния капитализъм с конкуренция. Като се постави ударение на държавната намеса за безплатно образование и здравеопазване, налагане на конкуренцията и хуманна политика за защита на инвалиди, болни, безработни, гладни и т.н., но не и на бедни. Това трябва да се подчертае дебело: не и на бедни. Защото при капитализма има икономическа принуда. Като те оставят гладен и беден си плюеш на ръцете и работиш. БСП трябва да се откаже от марксизма ленинизма и да възприеме идеите на Демократическат а партия на САЩ, или социал демократическит е партии в ЕС.
Цитиране
 
 
0 #6 antiturchin 2010-04-14 15:36
8y8tt9tr
Цитиране
 
 
0 #5 Савов 2010-03-31 12:22
Залепнал си се за дупедатския стол-много ти се иска да станеш лидер министърпредсед ател или президент-напънала се камилата родила мишка.Ти си охльов който пълзи към върховете.Ляво-когато си на дясно Мента за коремта Но се изчерпа доверието на шараните.Удари и на теб смърлтния час
Цитиране
 
 
0 #4 Куно 2010-03-30 09:37
Другарю от Коминтерна, не те знам на колко години си, може и да си на двайсет, но ръзсъждаващ като 80-годишен склеротик. Прочее на гърба на таквиз като теб Премяната натрупа състоянието си, а Яначко си изкара живота, нагъвайки парламентарните кюфтаци. Нейсе,дерзай в името на светлото бъдеще!
Цитиране
 
 
0 #3 Коминтерновец 2010-03-29 22:36
Янаки Стоилов, въпреки политическите му залитания към Лилов в миналото и грешките през 90-те, си остана на принципни позиции. Затова и го уважавам. БСП има нужда от политици като Премянов, Стоилов, Чавдар Добрев, Цветан Фиков и тези от младежката организация. Само те могат да помогнат на БСП. Лявото крило е онази част на БСП, която съхрани БСП като лява партия, макар илеко одесняла до преди година.
Цитиране
 
 
0 #2 Браво 2010-03-29 20:22
Браво Яначко, вече 21 години депутат и пак се бориш за правдата
Цитиране
 
 
0 #1 Зоро 2010-03-28 13:54
Кризата в БСП е вследствие на проваленото и неморално ръководство, което още лепне по постовете си!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови