Някои бележки и размишления за прословутия преход

Поет, публицист, есеист, преводач. Бил е главен редактор на няколко централни издания. Работил е като първи секретар на посолството в Куба и съветник в посолството в Мексико, гл. секретар на СБП, зам.-председател на Съюза на тракийските дружества в България, вице­президент и президент на Асоциацията за приятелство „България — Куба“, председател и зам.-председател на Комисията на Висшия съвет на БСП за политиката на БСП в културата и за връзки с интелигенцията. Автор на над 20 художествени книги и на няколко с преводи на поезия и драматургия. Носител на нацио­налната Ботевска награда (2000 г.) и на наградата на СБП за най-добър роман („Възречени от Манастър“, 2001 г.)

ПРОСТО СВИДЕТЕЛ

Брой 5-6 Май-Юни 2010
Какъв преход? Какво бе преходът? Кои бяха и все още са неговите белези? Това са въпроси, които тревожат съзнанието на съвременника. И каква бе целта на прехода? Не ми се ще да ползвам политологическия език, защото би било цинично с безчувствена наукоподобна терминология да разнищвам истинските измерения на най-продължителния в новата ни история период на разруха. В българския живот се натрупаха морални и материални злощастия, крушения на идеалите, унижения на гражданското достойнство, нетърпимост към довчерашни приятели, съратници, партийни другари. Сякаш чумав вятър премина през отечеството и срина всичко, създадено като напредничава държава и напредничава нация. Логично разпадът на държавата и нацията предопределиха разпада на личността. Дори една красива мечта — мечтата да се роди деветмилионният българин, така зрима през осемдесетте години, се превърна в химера. Сега проблемът е как българите в България да останат първенствуващ етнически елемент.


Днес е безпощадно ясно, че целта на прехода бе да попречи на социализма да се обнови! Защото, както писа Александър Лилов, бъдещето на социализма е в социализма на бъдещето!

Именно от тази гледна точка се отправям към началото на тези двадесет години, които наричаме преход. Не ме интересуват досадните анализи и дълбокоумните заключения на една група публични личности, които са...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #3 муспи 2010-07-28 01:29
събрание, на което единствен говорил Светлин Русев, дълго и само по една тема - вие всички знаете как аз страдах при живковизма (не казвал комунизма). Никой не се смял пред далече по голямото шоу - падането на комунизма. Никой и не можел да си представи че този придворен дявол, обогатил се повече от цялото ЦК, ще си стои пак та тази позиция, доживотно, власта ще си е все тая. Цялата лична собственост на партийната върхушка заедно с ЦК на БКП и най вече на тяхните синовет и дъщери на куп, не върви в никакво сравнение с купа на който и да е олигарх или просто успял поритик. Филип, Станахшеф, Царя, Ахмет... са просто голтаци пред Светлин Русев. А сега, в Лажата, да ми масажират съкровенното малки ромчета. Ние можеме да си почешиме езиците пред вас както си искаме, вие както ви разрешиме.
Цитиране
 
 
0 #2 муспи 2010-07-28 01:15
Знае се че църквата на Ванга е била строена с нейни пари, но те не са биле много и не отговаряли на тарифата та Светлин Русев, така че той я изографисал безплатно, един вид - божа работа. А истината е съвсем друга. Цялото мероприятие се е финансирало най щедро от нашата Ложа в София, като отначало сме поискали политично, да се освети от БПЦ, но и двете църкви се отказали. Мотивирали се - че тази мутренска архитектура и Русевите стенописи са кощунство. Доказателства могат да се доставят много лесно и практически невъзможно, защото ние не разполагаме с такива финансови ресурси като на БПЦ, и медиите за нас са недостъпни. Така че може да се попита и последния зидар, например Вежди Рашидов, и той ще отсече като с брадва - от политика не се интересувам! Но има доказателства далече по важни от човешкото свидетелство, което нито може да си го използващ за нещо первезно, нито да го напластиш в банката. Нешка Робева и племенницата с инвалидната количка са получили внушителни суми от пласиращия се вече горе гений. Влоговете в българските банки са тайни колкото при комунизма, а и медиите са същите. Невярвате? - а вижте откъде сега получавате тази информация. Светлин Русев при ухажване на свои студентки за да ги шокира, плясва на масата Партийна книжка! - Че Ве толкова ли сте стар маестро! Хич не Ви личи? - Виж датата бе добро! Съвсем скоро. А тогава, може да си го запишеш, аз бях дисидент. И наистина, в деня на оттеглянето на Тодор Живков, съюзът на художниците провел голямо открито с ...
Цитиране
 
 
0 #1 Т.Й. 2010-07-12 18:15
Ярка, правдива, дръзка публицистика. Нужни са повече такива статии.Те ще бъдат неизтриваемата памет за днешното ни време.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови