Иван Стоянов е завършил право в Софийски университет. Има публикувани две книги с юридическа тематика. Работи като консултант. Интересува се от философия и история. Живее в София.

СЪВРЕМЕННИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИЗЪМ

Брой 5-6 Май-Юни 2010
Българският народ се намира на много по-ниско стъпало на развитие, отколкото народите, с които обичаме да се сравняваме. Поради това качеството на живот в България е много по-ниско, отколкото при тях.

Ние реагираме на този факт по няколко начина. Първият е отказ от родината и търсене на по-добър живот в чужбина. Вторият е отричане на своята изостаналост. Третият начин е просто живот.

Вчера и днес. Патриотизмът като идеология.

Масовата емиграция след 1989 г. е с пъти по-голяма загуба на човешки, материален и духовен потенциал за България, отколкото всичките войни след Освобождението. Емигрантите са хора, които с един скок в пространството искат да преодолеят изоставането във времето. Те не вярват да постигнат в родината си качество на живот, поне приблизително сравнимо с това в другите страни. Не само за себе си, но и за децата си.

Емиграцията е разрушителна за страната и емигрантите го знаят. Затова те често обвиняват и дори клеветят родината си само за да оправдаят отказа си от нея. Това поведение не им носи никаква полза, но в него има много емоция, има остра реакция спрямо дълго възпитаваните патриотични ценности.

Патриотизмът не е вродена човешка черта. Стремежът към по-добър живот — да, а патриотизмът — не. Той е идеология. Идеология, която се разработва и внедрява в човешкото съзнание за конкретни политически...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 Куно 2010-07-30 19:24
Нихилизмът е безплоден, а национализмът, освен от всичко друго беше убит от своите имитатори, каквито например са вашите съюзници - национал-болшевиките от Нова зора, които след като двайсет години окарикатуряваха българския национализъм и успешно паразитираха върху него, сега са се прехвърлили директно на хранилката на БСП. Партията ви няма пари за собствените си клубове, но заделя няколко стотин хиляди лева годишно за една псевдопартия, която е почти единствената в България без нито един общински съветник и без всякакво реално влияние. Жалко за вас другари бесепари, с такива съюзници въобще не ви трябват врагове...
Цитиране
 
 
0 #1 Красимир 2010-06-25 10:12
Причината за изоставането ни е в ориенталско мюсюлманския манталитет наложен ни от турците идващ от теокрацията на исляма и в по ново време от азиатския руски бюрократичен манталитет наложен ни от руснаците идващ от комунистическот о разбиране за държавни предприятия и премахване на частната собственост. Така се създава бюрократичния манталитет в трудовите колективи на държавното предприятие, който връща хората с хилядолетия назад в манталитетното им развитие , или както казваше Ленин - съзнанието на хората. Съзнанието уж изоставало, а всъщност то се връщаше назад. Сега при производствено пазарна икономика - капитализъм - съзнанието върви пред материалното развитие на обществото. И имаме шанс влияейки се от ЕС да започнем да настигаме западните демокрации. Само да не дойде някаква друга "революцион на" идея, която българите са склонни да приемат и да ни върне пак назад с хилядолетия.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови