СЛЕДКРИЗИСНОТО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ И СТРАТЕГИЯТА „ЕВРОПА 2020“( продължение)

Брой 5-6 Май-Юни 2010
20. Модернизация на макроикономическото управление. Взаимодействие между пазара и държавата. Следкризисната икономика в глобален мащаб най-вероятно ще се основава на модерната кейнсианска теория и базираната на нея икономическа политика. Един от най-важните уроци на сегашната световна криза е, че неокласическата теория и основаната на нея стопанска политика претърпя поражение. Тя беше главната причина, поради която се проявиха редица други вторични причини за развихряне на кризата. На световната икономическа сцена се възражда модерната кейнсианска теория и основаната на нея икономическа политика.

Кризата показа, че страните, в които държавата играе важна роля в управлението на икономиката, съчетана с последователно прилагане на съвременните пазарни принципи и на инструментите на кейнсианската икономическа теория, се справиха най-успешно с тежките проблеми. Най-ярък пример за това между големите нови пазарни икономики са Бразилия, Индия и най-вече Китай. Докато почти всички големи развити пазарни икономики допуснаха чувствителни спадове на БВП през 2009 г., Бразилия допусна минимален спад от 0,7%, Индия — растеж с 5,4%, а Китай — с 8,7%.

Политиката на мека парична и активна бюджетна политика сработи добре в развитите пазарни икономики, но постигнатият максимум беше смекчаване на спада на БВП, на заетостта и доходите. Тя обаче сработи...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови