Ноам Чомски (р. 1928) е американски професор по лингвистика в Масачузетския технологичен институт и създател на Йерархията на Чомски — класификация на формалните езици. Извън лингвистичната си дейност Чомски се описва като либертарен социалист и е широко известен с политическите си книги и статии.

ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ФАШИЗМА: ПОУКИТЕ НА МИНАЛОТО

Брой 5-6 Май-Юни 2010
Достатъчно възрастен съм, за да помня речите на Хитлер по радиото отпреди 75 години. Не разбирах думите, но не можех да не усетя заплахата, идваща от тона и екзалтираните тълпи. Беше февруари 1939 г., веднага след падането на Барселона, когато написах първата си политическа статия.

Съдържанието й не беше нещо съществено. Но ясно си спомням състоянието на страх и предчувствие. Статията започваше с думите: „Австрия падна, Чехословакия падна, сега падна и Барселона“. И цяла Испания малко по-късно. Това завинаги е останало в съзнанието ми заедно със страха и усещането за тъмните облаци на фашизма, струпващи се над Германия, след това над Европа, а може би и отвъд, за нарастващата сила на невъобразимия ужас. Никой не можеше да предвиди Холокоста тогава и макар Кристалната нощ (1) да бе факт само седмици преди това и бягството на отчаяните бежанци да нарастваше, много от тях не можеха да повярват все още какво става.

През ония години за първи път се срещнах с радикални интелектуалци — не в смисъла, който обикновено влагаме за хора със статус и с привилегията да въздействат на обществото с идеи за общочовешките дела и проблеми. И тъй като привилегията предполага отговорност, винаги е възниквал въпросът как те използват тази отговорност.

Темата бе много актуална през онези години в работите на Ерих Фром, Ръсел и Дюи, Оруел, Дуайт Макдоналд...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови