Роден през 1944 г. Доктор по история. Владее английски, руски и френски, ползва унгарски. Учредител на Гражданско сдружение „Асоциация на данъкоплатците в България“ , която е член на CIVICUS — Световен алианс на организациите за гражданско действие, и подразделение на Световната асоциация на данъкоплатците. Има много публикации в българския печат, както и в будапещенските „Nepszabadsag“, „The Budapest Sun“ и английското списание „British Medical Journal“.

ОЩЕ ЗА ПРОЦЕНТНОТО СЪГЛАШЕНИЕ ЧЪРЧИЛ-СТАЛИН И СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ

Брой 5-6 Май-Юни 2010
През октомври 1944 г. в Москва се провеждат разговори между Сталин и Чърчил. Тази среща е обект на изключителното внимание на историографията, поради договореното на нея процентно съглашение за сферите на влияние в следвоенна Европа. Допреди години съветските историци отхвърляха съществуването на подобно съглашение. През 1978 г. Албърт Резис подробно описа в американското списание American Historical Review обстоятелствата около прословутото листче от бележника на Чърчил, открито в личния архив на великия британски политик след смъртта му. У нас процентното съглашение е предмет на изследователски интерес на В. Тошкова, Й. Баев и Н. Котев, Е. Калинова и други автори.

От средата на 90-те години (на ХХ в.) закритите дотогава архиви на бившия Съветски съюз стават достъпни за учени и изследователи. Специален интерес представлява „Архив президента Российской Федерации“ (АПРФ), в който се съхраняват класифицирани дотогава документи на съветското ръководство. Именно там се откриват нови свидетелства — съветските протоколи за разговорите между Чърчил и Сталин, част от които се отнасят до съдбата на България. Съдържанието на тези протоколи не се различава съществено от съдържанието на британските протоколи за разговорите, което навежда на извода, че и двете страни добросъвестно са регистрирали срещите. Независимо от това, новооткритите съветски документи внасят...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 п 2010-07-18 20:40
Руснаците ни вземат златния резерв, а манталитета на българите се връща до стадния. Ние за 45 години се превръщаме в диваци в държавните предприятия и трудовите колективи на държавните предприятия и научни държавни институти.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови