Белетрист, публицист. Завършил е
СУ „Св. Кл. Охридски“, специалност „журналистика“. Работил е като редактор и кореспондент на Радио „София“, във в. „Литературен фронт“, сп. „Септември“ и сп. „Летопис“. Автор е на книгите „Тежките дядови ботуши“, „Село без кучета“, „Момчето и лисицата“ и др. Член е на СБП. През 1995 г. е удостоен с Годишната награда на Съюза на българските писатели. Носител е на наградата „Николай Хайтов“ (2008 г.) за сборника с разкази „Отвъд стария мост“.

ЗЛАТНО СЪРЦЕ, ОТВОРЕНО ЗА ХОРАТА

Брой 5-6 Май-Юни 2010
Един от първите апостоли на социализма в България и строител на партията — Георги Кирков-Майстора, е не само забележителен политически мъж на своето време. Той е голяма личност, всестранно надарен човек, към когото природата е била щедра както към малцина. Майстора съчетавал у себе си качества на политически деец от най-висока класа, на трибун и полемист, белязал цяла епоха в ораторското изкуство, на поет, публицист, сатирик, темпераментен вестникар.

И днес, след толкова години, на първомайските манифестации се пеят неговите песни, тези безхитростни химни за прослава на труда. „Дружна песен“ и „Работнически марш“, издържали суровата десетилетна проверка на времето, имат завидна съдба, хората отдавна не знаят техния автор, станали са като песните, изпети от народа и останали завинаги негови. Ако Майстора беше оставил само тях, пак щеше да има място в сърцето на народа. Но къде по-голямо, разностранно и внушително е неговото дело.

Към всичко това нека прибавим и личното обаяние, оная магнетична сила, с която привличал хората към себе си. Жизнерадостен, весел, рядко остроумен и находчив — такъв бил той в обикновения живот, при всекидневните срещи. От него бликали шеги, закачки и остроумия и с това съвсем естествено и непреднамерено създавал около себе си атмосфера на бодрост, здраве и сила. Грабвал сърцата на хората, печелел много приятели...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор