Николай Малинов е роден през 1968 г. в София. Завършил е история в Киевския държавен университет „Тарас Шевченко“. Член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. Издател на в. „Дума“ и сп. „Ново време“.

ЗА ЛЯВОТО И НЕГОВАТА НЕУТРАЛНА ОСНОВА

Брой 7-8 Юли-Август 2010
В миналия си брой (май-юни) сп. „Ново време“ публикува програмна статия на Георги Пирински, озаглавена „Основни параметри на левия проект на БСП“. В самия край на статията авторът подлага на критика мои позиции, изразени на страниците на в. „Дума“ от 23 януари под заглавие „Новият ляв проект“. Става дума за тезата, че „...дискусията за ляв проект трябва да започне с дискусия за увеличаването на общественото богатство и в този аспект проблемът не е нито ляв, нито десен“; и за тезата, че истинското ляво ангажиране е „пътят на ежедневно доказвана лява чувствителност“.

Според Г. Пирински ангажирането с материалното производство е лява позиция, защото „... десният неолиберален модел е в основата на загърбването на материалното производство за сметка на паричните агрегати“, а „тезата за лявата чувствителност бе присъща на консервативните концепции и платформи...“ („Ново време“, бр. 5-6, стр. 14).

Бих желал да отговоря на тази критика не защото мисля, че непременно и на всяка цена човек трябва да отговаря, когато го критикуват, а защото съм убеден, че програмната дискусия и съответно избистрянето и конкретизирането на програмните партийни постановки са задължително условие за жизнеността на БСП. Убеждение, което ясно и недвусмислено защитава и Г. Пирински. Той говори „за сериозна липса на нагласа, на кондиция в партията за задълбочена аналитична...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Красимир 2010-08-06 17:55
Малките битки на ринга и чувствителностт а са присъщи и на десните. Понеже не може да има работеща лява идеология, освен тази за държавно монополистичния капитализъм - империализма, който е фашизъм и държавния империализъм, който е социализъм, а те са за частен и държавен монопол, диктатура и бюрокрация, то най - добре е БСП да стане дясна партия. Дясна партия като Демократическат а партия в САЩ, която е за държавно здравеопазване и образование. Друго ляво не може да има. Тези неща са мислени в САЩ още преди 100 години и там комунистическа партия няма, или ако е имало е била малка и поддържана с пари от бившия СССР. Защото в САЩ има конкурентен капитализъм, а сега се създава глобален конкурентен капитализъм.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови