Соня Младенова е юрист. Работила е като зам.-градски прокурор на София. Народен представител в Седмото Велико народно събрание и в 36-ото Народно събрание.

ЛЕГИТИМНА ЛИ Е СЪДЕБНАТА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ

Брой 7-8 Юли-Август 2010
Легитимна ли е съдебната власт в България? За да се отговори на този въпрос, следва да се започне с това какво означава на български език правното понятие „легитимен“.
То означава: „който има законно право; съществува или действа в съгласие, в съответствие със закона; законен, законосъобразен“; който е овластен, оправомощен, оторизиран от закона. Второ, трябва да се посочи що е съдебна власт. Трето, по какъв начин съдебната система придобива легитимност, тоест законни права. И четвърто, решен ли е проблемът в България?

Що е съдебна власт?

1. Съдебната власт е една от трите основи на съвременната правова държава (законодателна, изпълнителна и съдебна власт). Тя следва да е самостоятелна институция с органи, които упражняват
съдебни правомощия на определена територия - определен съдебен район. Това са: съд, прокуратура, следствие, заедно с присъщите им органи за изпълнение на наказанията по влезли в законна сила присъди за извършени престъпления по Наказателния кодекс и органи на съдебно изпълнение - при изпълнението на влезли в законна сила съдебни решения по граждански дела, свързани с разрешаване на граждански спорове.

Съдиите, прокурорите и следователите трябва да бъдат несменяеми. Несменяемостта на съдиите, прокурорите и следователите обаче трябва да е свързана с имуществената им отговорност за виновно нанесените...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор