Йосиф Аврамов преподава дисциплини в областта на финансите и финансовия кон­трол в Нов български университет. Работил е в Министерство на финансите, БНБ, Комитета за държавен и народен контрол, като старши съветник в Икономическата комисия на Народното събрание. Автор на книгите „Еврото — утрешните ни пари“, „Силата на парите“ и учебниците „Банков контрол“, „Данъчен и митнически контрол“, „Финанси на малката и средната фирма“, „Теория и история на парите и кредита“ и др.

НА ДНЕВЕН РЕД - ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕТО НА ЕВРОФОНДОВЕТЕ

Брой 7-8 Юли-Август 2010
Вече четвърти месец си имаме министър, който отговаря по въпросите на еврофондовете, но проблемите относно оползотворяването им остават. Уж бе най-големият специалист сред кметовете у нас, оползотворил най-много еврофондове, но в крайна сметка засега с нищо не помогна на десетките хиляди бенефициенти, подали апликационни форми пред управляващите органи на оперативните програми, които чакат своя ред за разглеждане. Понякога редът им идва след месеци, а не са изключение бенефициентите, които са в очакване дори година и половина. Докога — не се знае.
Обемът на оползотворените и реално платените средства по европейските фондове от бенефициентите в България все още е твърде нисък — едва няколко процента. Не споменаваме конкретен процент, тъй като според министрите Дянков и Дончев те са над 10%, а в действителност са едва 4-5%. Това красноречиво показва, че е налице значително „буксуване“ на дейността по оползотворяване на средствата от ЕС.


Правителството представи и доклад за изпълнението на проектите през 2009 г., но заслуга за тях има в по-голяма степен предходното правителство, което поне през първото полугодие осъществяваше по тях някакви авансови плащания, които спряха през второто полугодие. „Рефренът“ с тежкото наследство оправдава донякъде досегашните управници, но вече не ги извинява, тъй като изминаха 11 месеца, през които...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор