Статията е от раздела „Нови конфликтни взаимоотношения на международната сцена“ на Атлас на „Монд дипломатик“, 2009

ИНТЕРНЕТ, СРЕДСТВО ЗА СВОБОДА И ПОДЧИНЕНИЕ

Брой 7-8 Юли-Август 2010
Световното разпространение на комуникационните мрежи разкрива голям потенциал за развитие и демокрация, но в същото време води и до обновяване на формите на доминиране. Достъпът до мрежата остава проблем в Африка. Освен това културната и езиковата независимост се превръщат в геостратегически въпрос от първостепенно значение за образованието и разпространяването на информацията.

Информационните и комуникационните мрежи са на път да се влеят в интернет. Обединяването на медиите, телефонията и информатиката бързо обхваща цялата планета. Мрежите, каквито днес има навсякъде, не са само западен лукс. Те вече играят централна роля в интегрирането на световния пазар и в производството на нови блага за потребителите.

С намаляване на цените мобилната телефония се превърна в основно средство за връзка в границите на държавите, а благодарение на мрежата интернет стана възможно поддържането на всякакви семейни, професионални и обществени контакти, отвъд разстоянията и миграциите. Киберпрестъпността нараства все повече, което може да застраши плавното функциониране на системата и налага нуждата от координирани действия срещу „информационните райски кътчета“.

mond diplomatique

Само за петнайсет години от една шепа броят на интернет сървърите достигна почти 6 милиона в целия свят. Достъпът до...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови