Роденият през 1954 г. в Кобург автор е председател на основаната през 1982 г. Марксистко-ленинска партия на Германия (MLPD) - наследничка на маоистки ориентираната формация Комунистически работнически съюз на Германия (КАВD). MLPD има представителство само на някои местни нива в страната.

КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА ИКОНОМИЯ В РАЗВАЛИНИ

Брой 7-8 Юли-Август 2010
Най-дълбоката световна икономическа и финансова криза в историята на капитализма


На 15.09.2008 г. рухна американският банков гигант „Лемън Брадърс“ (Lehman Brothers). Тя бе втората фалирала от петте най-големи инвестиционни банки в света след „Беър Стернс“ (Bear Stearns). През същата седмица останалите три големи инвестиционни банки в САЩ — „Мерил Линч“, „Морган Стенли“ и „Голдман Сакс“, бяха спасени от неплатежоспособност с цената на загуба на тяхната роля като инвестиционни банки посредством масивна държавна намеса от страна на администрацията на Буш. Тези драматични събития доведоха до секване на доходоносни, организирани в световен мащаб финансови потоци, чиято стойност се измерва в трилиони. Така международната банкова криза стесни рязко финансовите пазари, вследствие на което финансовата система в целия свят бе заплашена от колапс. Паническата разпродажба на акции, целта на която бе получаване на ликвидни средства, тласна валутните пазари в низходяща спирала и предизвика международна борсова криза — със срив от около 1/3.

Тази безпрецедентна по своята величина и дълбочина международна финансова криза през октомври 2008 г. постави началото на нова световна икономическа криза, чиито размери надхвърлят всичко познато досега. Кризата обхвана почти едновременно и с огромна сила най-големите индустриални държави. Тя удари сърцето на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 Красимире,главо залупана! 2010-08-07 16:35
Никъде кризата не е отминала, ако ти, Красимире, имаше поне минимални макроикономичес ки познания щеше да видиш опасностите, но такава преубедена, дървена глава като теб е неспособна на реална оценка. Бог да ти е на помощ в ограничеността ти!
Цитиране
 
 
0 #1 Красимир 2010-08-04 21:33
Този коментар е остарял, като повечето страни от света излязоха от кризата. А след тази криза ще се установи и се установи едно ново общество, което може да се нарече конкурентен глобален капитализъм. А причина за кризите е винаги монополът на големи фирми на пазарите. Затова държавата трябва да спира големи фирми да имат по голям от 33 % дял от пазара в даден бранш. Изобщо капитализмът е най - ефективното устройство на икономиката, и по добро устройство не е измислено, а фашизмът и социализмът като общества на теорията за държавно монополистичния капитализъм - империализма, който е фашизъм и държавния империализъм, който е социализъм, са ретроградни общества. Те не могат да се сравняват с капитализма с конкуренцията на пазарите и глобалния конкурентен капитализъм. Социализмът и фашизмът са монополистични общества с диктатури, за да се обръщат стоките в пари в условията на монопол - частен и държавен.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор