Статията е от раздела „Нови конфликтни взаимоотношения на международната сцена“ на Атлас на „Монд дипломатик“, 2009

ИНСТРУМЕНТАЛИЗАЦИЯ НА РЕЛИГИИТЕ И ИНТЕГРИЗМИТЕ

Брой 7-8 Юли-Август 2010
Различни действащи лица и коментатори отчетоха религиозния фактор в тежките военни и политически събития в периода след края на Студената война. Ето защо е важно да се идентифицират и условията, позволили религията да бъде използвана по такъв начин.

Нито един наблюдател на политическия живот на обществата и геополитическите отношения в света не пропуска да отбележи превръщането в инструменти на крайните религиозни идеологии, обединени под наименованието „интегризъм“. Тези идеологии не са в основата на големите религии. Те не отразяват и възгледите им за света, независимо дали става въпрос за трите монотеистични религии, или за космическите религии на Индийския подконтинент и Далечния изток. Тези крайни идеологии представляват неправилни опростявания, изразени чрез надъхващи лозунги, целящи да изтъкнат определени радикални различия. Винаги е имало подобен вид манихейско опростяване, но никога то не е заемало централно място в живота на обществата или в международните отношения. Съвместното съществуване на големите религии в Близкия изток, дори взаимното им проникване в Азия, не позволяваха на интегризма да се превърне в опасност.

Все пак възходът на последния и използването му, на което сме свидетели през последните няколко десетилетия, а именно от последния период на Студената война до днес, се коренят в различни исторически...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови