Статията е от раздела „Нови конфликтни взаимоотношения на международната сцена“ на Атлас на „Монд дипломатик“, 2009

СУПЕРСИЛИ, ХИПЕРСИЛА, МНОГОПОЛЮСНОСТ...

Брой 7-8 Юли-Август 2010
Двайсет години след падането на Берлинската стена международната система се променя: въпреки че САЩ продължават да господстват над структурите за сигурност, разпространението на икономическата мощ и появата на нови действащи лица са на път да променят архитектурата, наложена след края на Втората световна война. Кризата обаче е причина за още по-голяма несигурност.

Двуполюсният американско-съветски ред, който беше наложен след края на Втората световна война и вследствие на новото преразпределение на силите, затвърдено в Ялта (1945 г.), продължи близо половин век (1946 г. — 1991 г.). От стратегическа гледна точка той се характеризираше с равновесие на ядрената заплаха (т.нар. възпиращо действие), надпревара във въоръжаването и изграждане на противостоящи си блокове. Въпреки че „гарантираното взаимно унищожение“ предотврати всеобщата война, двуполюсното съревнование стана причина за войните в колонизираните в миналото държави. Третият свят, където се пренесе т.нар. Студена война, заплати за това с милиони жертви (Виетнам, 1946—1975 г.; Корея, 1950—1953 г.; Индонезия, 1965—1975 г.; Камбоджа, 1971—1979 г.; Ангола, 1975—2002 г.; Афганистан, 1979—1989 г. и др.).

mond diplomatique

В действителност стратегическото равновесие прикриваше дълбоки асиметрии. Като първа икономическа и индустриална сила в света и международен финансов център от...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Труман 2010-08-03 20:54
Залезът на "американск ата империя" се вижда все по -ясно.USA притежава ядрен потенциал да испепели света..Но това не му дава кой знае какви предимства ,освен да вдъxва респект с тази си ядрена мощ.Понеже една ядрена война е все по- малко възможна.А само с конвенционалнит е оръжия Америка може да бъде приравнена наравно с Китаи и Русия...Като прибавим и човешкият фактор то тогава ролята на USA като супер сила номер едно става все по оспорвана.Дори за такива малки войни като в Ирак и Авганистан те се нуждаят от помоща на НАТО.И едва ли ще излезнат победители..
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови