Юрий Анатолиевич Прокофиев e съветски партиeн деец. Член е на КПСС от 1960 г. Бил е първи секретар на Московския градски комитет на КПСС (1989 г.), член на ЦК на КПСС (1990-1991), член на Политбюро на ЦК на КПСС (1990-1991). Кандидат на икономическите науки. Понастоящем е председател на Президиума на Централния съвет на Общоруското социалистическо народно движение „ОТЧИЗНА“, президент на Фонда за стратегическа култура, член на Централния съвет на Руската организация на сотрудниците на правоохранителните органи, председател на Редакционния съвета на сп. „Плацдарм“.

ИСТОРИЧЕСКИ УРОЦИ ОТ ГИБЕЛТА НА КПСС И СССР

Брой 7-8 Юли-Август 2010
През 2006 г. в Китайската народна република се появи 8-серийният учебно-справочен филм „Мерките трябва да се приемат своевременно: Историческите уроци от гибелта на КПСС“. Филмът е подготвен от Общокитайското дружество за изследване на въпросите на партийното строителство и Академията за обществени науки на Китай, а е заснет от теле- и киноцентъра при Института по изкуствата на Китайската народноосвободителна армия. Той е учебно пособие от най-високо равнище.

Към филма е разработен пояснителен текст, основен съставител на който е (по поръчение на ЦК на КПК) един от видните учени на КНР, вицепрезидентът на Академията на науките Ли Шенмин. Филмът и огромното внимание към него в КНР свидетелстват за значението, което ръководството на съвременен Китай придава на изучаване на причините за разпада на СССР и краха на КПСС. Китайците учат себе си, учат и обществото чрез чуждите грешки — те не възнамеряват да повтарят съветските грешки. Неслучайно пояснителният текст към филма е свързан с възловите проблеми на съвременните взаимоотношения в Китай и Русия. За огромно съжаление нито този филм, нито монографията на Ли Шенмин ги има в Русия на руски език. Там голямо уважение и внимание заслужава работата на главния научен сътрудник на Института за Далечния изток на Руската академия на науките (РАН), доктора на историческите науки Ю.М. Галенович „История...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 Раико 2010-08-14 19:33
Бих се радвал българския народ да се запознае с този филм и изводите от него ,за развитието на България !
Цитиране
 
 
0 #1 Красимир 2010-08-06 18:41
Централизъм и демокрация в политиката, монопол и конкуренция в икономиката - това са двата полюса. И на запад има централизъм в ръководството на държавите, но има и демокрация при избирането на политиците. Докато в Китай няма демокрация при избора на политиците, а има само централизъм и диктатура. В икономиката не искат на Запад да има монопол на големи фирми в даден бранш, а искат да има конкуренция, даже и между големи фирми и транснационали. В Китай също има конкуренция между големи фирми и банки, и затова мисля, че там не е нужна диктатура и в политиката. Диктатура се създава, защото при монополно обръщане на стоките в пари в "средство за обръщение" има съпротива от потребителите, които търсят да купят по хубави и евтини стоки от конкуренцията на монополистите. И за да няма конкуренция се въвежда диктатура в политиката. Това е причината още Маркс да каже, че социализма ще е с диктатура и Ленин да създаде своята теория за империализма, която е с диктатура на партията на комунистите, а и на фашистите.Защото фашизмът е империализма. А на запад се обръщат към конкуренцията и демокрацията.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор