Йохан Петков е роден през 1954 г. Бригаден генерал от Българската армия, в която е на служба до 2008 г. В периода 2005-2008 г. е аташе по въпросите на отбраната в Москва. Владее руски и английски език.

ТРОЙНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ПО ПРОБЛЕМА С ЯДРЕНАТА ПРОГРАМА НА ИРАН

Брой 7-8 Юли-Август 2010
Въпросът за характера на развитие на иранската ядрена програма продължава да е сред най-сериозните проблеми на настоящия етап. Курсът, избран през 2005 г. от сегашния ирански президент Махмуд Ахмадинеджад, постоянно отклоняващ се от открито сътрудничество с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и скриващ факти за строителството на незаявени предварително ядрени обекти, доведе до остро противопоставяне на Иран с постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН. В резултат на липсата на желание от страна на иранското политическо ръководство за решаване по дипломатически път на спорния въпрос за обогатяване на урана, от страна на Съвета за сигурност бяха проведени три рунда на санкции към Иран.

За разлика от предишните години, когато Иран използва различията в позициите на постоянните членове на Съвета за сигурност за пътищата за решаване на своите ядрени проблеми, в настоящия момент членовете на Съвета за сигурност и Германия постигнаха консенсус. Характерната особеност е, че Русия и Китай, които до последния момент са били поддръжници на дипломатическо решаване на иранския ядрен проблем, по принцип са дали съгласието си за необходимостта от въвеждане на нови санкции срещу Иран.

Осъзнавайки опасността от конфронтация със страните от шесторката, политическото ръководство на Иран започва да търси най-безболезнения...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор