Йосиф Аврамов преподава дисциплини в областта на финансите и финансовия контрол в Нов български университет. Работил е в Министерство на финансите, БНБ, Комитета за държавен и народен контрол, като старши съветник в Икономическата комисия на Народното събрание. Автор на книгите „Еврото — утрешните ни пари“, „Силата на парите“ и учебниците „Банков контрол“, „Данъчен и митнически контрол“, „Финанси на малката и средната фирма“, „Теория и история на парите и кредита“ и др.

ЕДНА ГОДИНА БЕЗ ВИЗИЯ ЗА ИЗХОД ОТ КРИЗАТА И ХАОС В ДЪРЖАВНИТЕ ФИНАНСИ

Брой 9, Септември 2010
През последните 20 години няколкото правителства у нас са посрещани с надежди. Към сегашното обаче, положило клетва на 27 юли 2009 г., сякаш имаше свръхнадежда. Особено към премиера Бойко Борисов, станал познат на средния българин благодарение на изявите си от телевизионните екрани.

Нито един от предишните премиери не е присъствал така често в медиите, повечето от които година по-късно продължават да превъзнасят всяка негова проява — независимо дали е среща с Берлускони, или гол във футболен мач в покрайнините на София. Ето защо не е учудващо, че през първата година на управление на ГЕРБ някои от правителствения екип започнаха да се вземат твърде насериозно и да загърбват основополагащите принципи, по които се ръководи националната икономика.

Финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков повече от 15 пъти посочи кога ще излезем от кризата, в която все повече затъваме, за 12-13 месеца той стана най-мразената личност у нас. Не само заради острия си език, но и заради безпринципната и алогична финансова политика, която провежда. За Европейската комисия България остава в положението на „лош ученик“, когото ще проверяват от Евростат за невярна финансова информация. Брюксел не само „размаха пръст“ на страната, а я постави и в наказателна процедура за свръхдефицит. Рефренът, че „за всичко е виновно правителството на Станишев“, вече съвсем...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #3 Красимир 2010-10-08 17:17
За да се оправи икономиката на България с кризата, много леви икономисти искаха да се увеличи потреблението, като се увеличават пенсии, заплати, за сметка на капиталистите и по богатите хора. Но те не могат да разберат, че в богатите хора се намира общественния капитал на България. И че затова не трябва да се променя плоския данък, и не трябва да има подоходен прогресивен данък. А трябва да се стимулират богатите да разкриват работни места, като се намаляват заплатите и дори пенсиите да са ниски, а данъците да са ниски за богатите. Може би левите икономисти мислят за справедливост, че богатите има повече пари, но те всъщност притежават общественния капитал. А българската икономика се преструктурира, като от строителство и туризъм, се насочи към други производства и то повече за износ. С балансирания бюджет се даде възможност фирмите да започнат нови производства и да влеят капитала си в такива нови производства. Крайното потребление, каквото е закупуването на жилища и обзавеждането им е нарушено в България и в целия свят и затова инвеститорите влагат парите си в промишленост, облигации и други по - неносещи доход производства. Това правят и българските инвеститори. Затова те се насочват към износ на стоки, различни от тези за строителство. Може би още година или две това ще продължава, докато не се установят реални цени на имотите.
Цитиране
 
 
0 #2 Лолов 2010-09-27 00:09
Не мога да разбера къде конкретно отиват харчовете на правителството за тази година. Дори в тази статия се казва единствено "Милиарди левове от данъците на българския предприемач потъват като вода в пясъка в нереформираното здравеопазване, социалната сфера, държавната администрация, пенсионното дело, образованието и науката." Тази теза постоянно се върти из медиите но цифри които да потвърждават увеличени разходи в тези сфери не съм видял. В тази статия също липсват макар и да изобилства с дании! Освен това, държа да отбележа, че сегашното ни здравеопазване е РЕФОРМИРАНОТО здравеопазване.
Цитиране
 
 
0 #1 Българка 2010-09-26 22:41
Господин Аврамов ,искрено се надявам някой от сегашното правителство да прочете и да се замисли над това ,което сте изнесли ! Жалко е ,че се оставяме да бъдем лъгани и манипулирани от дребни човечета доказващи се единствено пред собствената си снимка колко са велики в глупостта си!Трябва да бъдем единни и да се подкрепяме ,но българите сме особено племе.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор