Роденият на 28 май 1944 г. в Свинемюнде Йоахим Бишоф е немски икономист, публицист и политик от сформираната преди 3 години немска партия Левица. Автор е на редица текстове за политикономията на капитализма. Съиздател на сп. „Социализъм“.

Рихард Детье е редактор на списание „Социализъм“, което е близко до западногерманския клон на Левицата - бившата партия „Изборна алтернатива за труд и социална справедливост“, създадена през 2004 г. от отцепили се от ГСДП леви социалдемократи и профсъюзни активисти.

ПРЕОТКРИВАНЕ НА ГЕРМАНСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ

Брой 9, Септември 2010
След историческия провал на федералните избори през септември 2009 г. провеждането на конгрес на ГСДП бе неотложно, за да се направят корекции в нейния курс. Макар и колебливо, партията започва да се завръща към една по-критична преоценка на съвременния капитализъм, обяви се за облагане с по-високи данъци на заможните слоеве и за държавна регулация на капиталовите пазари и финансовите транзакции.

Освен това тя реши да извърши ревизия на отделни елементи на комплекса антисоциални закони „Харц“, приети от правителството на Герхард Шрьодер, и преоценка на решението за увеличаване на пенсионната възраст до 67 години.

Забелязват се обаче и известни уговорки. Така например, Щайнмайер, председателят на парламентарната фракция, заяви, че няма намерение да става член на клуба на Зигмар Габриел (новия председател на ГСДП — бел. прев.) на привържениците на специалния данък за заможните граждани. Едва ли другарят Щайнмайер (бивш координатор на тайните служби на ФРГ- бел. прев.) изказва по този начин само личното си мнение.

Дебатите на конгреса се отличаваха по откровеност съществено от инсценираните преди медийни изяви на Мюнтеферинг и Шрьодер (старите председатели на ГСДП). И може би тъкмо заради това Зигмар Габриел говореше за „ново начало“ за партията. Според него противно на всички опасения ГСДП не е в депресия и не провежда ликвидационна...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Красимир 2010-09-27 07:27
В капитализма капиталистът има частен, има и обществен капитал. Както има и частен - заплатата - наемен труд и труд за обществото. Но общественният капитал на капиталистите и общественният труд на наемните работници, се присвоява частно от капиталистите и има двояк характер - частен и обществен.Това било несправедливо.Но ако го дадем на държавната бюрокрация, както при комунизма, дали този обществен капитал ще се управлява ефективно. Затова общественния капитал се управлява от капиталистите, понеже се води тяхна частна собственост, макар, че де факто е обществен. Въпросът е как да ги накараме да работят за обществото. Понеже общественния капитал е в капиталистите - не трябва да има прогресивен подоходен данък. Защото държавата ще взема обществен капитал, като данъци, което не трябва да се прави. Затова трябва да има плосък данък, като общественния капитал трябва да се инвестира от богатите, за да работи за обществото. Не трбва да се гледа едностранчиво,к акто гледа на капитала Маркс, че капиталистите имат само частна собственост, която е само тяхна и да се обявяват за вредни за обществото. На тях трябва да се гледа като на общественици, които работят за обществото. Затова социал демократите, които гледат на частниците само като на частници, нямат подкрепата на обществото и на избирателите.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор