Матиас Махник е немски политик от ГСДП, в която заема различни постове. От 2005 г. е държавен секретар във Федералното министерство на околната среда, а от ноември 2009 г. — министър на икономиката в провинция Тюрингия.

Карстен Рудолф е историк по образование, активен политик на ГСДП и неин парламентарист до май 2010 г. в провинция Северен-Рейн Вестфалия. Участва в програмната комисия на социалдемократите за изготвян на новата (Хамбургска) програма на ГСДП от 2007 г.

ПРЕКРОЯВАНЕ НА ГЕРМАНСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ

Брой 9, Септември 2010
Днес сме свидетели на третата фундаментална криза на германската социалдемокрация от учредяването на Федералната република. На два пъти тя бе решена с преориентация към Центъра. Този път Центърът е проблемът, а не решението.

Ориентирането на ГСДП към Центъра като отговор на изборните неуспехи, които горчиво разочароваха високите й политически очаквания след войната, започна още през 1958 г. на конгреса в Щутгарт с... укрепването на парламентарната фракция в Бундестага. Една година по-късно на конгреса в Бад Годесберг бе приета нова програма, с която ГСДП се адаптира към установилата се с „икономическото чудо“ нова действителност във Федералната република. Превръщането й от класическа работническа партия в масова, лява, народна партия съдържаше обръщение към задоволената средна класа (1) на модерното индустриално общество: ние, социалдемократите, съчетаваме успешно социалната сигурност с икономическа ефективност; даваме свобода на стремежа към икономически успех, като едновременно с това подкрепяме дейността на демократичната, активна, планираща държава; ние освобождаваме индивида от ограничаващите го традиционализми и му осигуряваме социален просперитет на основата на широк и справедлив достъп до образование. И не на последно място: ние извеждаме Федералната република от задънената улица на стерилната конфронтация на Студената война...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #3 Красимир 2010-09-29 18:49
В капитализма има три основни групи. Капиталисти, средна класа и наемни работници. Капиталистите притежават средства за производство и наемат хора които да им работят с тях. Средната класа притежават средства за производство и сами работят с тях, без да наемат наемни работници, А наемния труд притежава майсторство и професионализъм и си вади заплатата с тях. Дали по голяма или по малка заплата, все е наемен работник. Има хора, които имат висше образование, и те са средна класа, притежаващи инт. капацитет, които може да са и директори и мениджъри. Но високо платените работници притежават само по голямо майсторство и професионализъм . Както има и капиталисти с 10 работника, а има корпорации със хиляди работници. Мисля, че обществените групи не трябва да се квалифицират чрез парите, които получават, а според собствеността, която притежават и дали са собственици, или наемни работници с майсторство и професионализъм .А юристи съдии, инженери, счетоводители, лекари, писатели, учители, хора на изкуството са хора с висше образование и са средна класа, защото притежават интелектуална собственост. Но Вие не четете. А предубедени представи по много въпроси имат само марксистите, които се водят само по Маркс.
Цитиране
 
 
0 #2 До Красимир! 2010-09-29 13:31
Имаш категорично погрешно схващане, що е европейската СРЕДНА КЛАСА. В 90% от случаите това НЕ са хора, притежаващи производствени средства, а са назначени като изпълнители с ев. по-високи заплати и толкова. В Германия това са най-често юристи, съдии, инженери, счетоводители, лекари, писатели, хора на изкуството, учители, и т.н. Във ФРГ едва около 7% от хората работят за собствена сметка, а към средната класа там се причисляват приблизително 60% от цялото население. По мнооого проблеми имаш тотално изкривени и предубедени представи.
Цитиране
 
 
0 #1 Красимир 2010-09-27 07:38
Средна класа не е работническата аристокрация, а хора, които притежават средства за производство частно и сами работят със тях, без да наемат наемни работници. Такава средна класа е интелигенцията, която притежава интелектуален капацитет, такива са селяните, кото притежават земя и сами работят на нея, такива са собственици на камиони машини и техника, на които работят и т.н. Тези братя Аладжови са непоправими марксисти, които не искат да видят други теории за обществото и пак нищо ново.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор