Красимир Кънчев e роден на 7 юли 1976 г. в Шумен. Завършил е история в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Учител по история в професионална гимназия в град Шумен. Интересите му са в областта на военната история, религията, политологията, краезнанието.

ТЕОЛОГИЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО - Социален феномен в Латинска Америка или католическият път към революцията

Брой 9, Септември 2010
Краят на средновековната епоха води до значими промени на Запад. Една от тях е свързана с края на доминиращата и монополна роля на религията в много области. Католическата църква понася тежки удари по време на Реформацията и протестантското движение, буржоазните революции и най-вече от новите политически идеологии на ХIХ и ХХ век. Докато религията остава крепител на стария ред и консервативната политическа идеология, то левите идеи са най-малкото критично настроени. За създателя на научния комунизъм Карл Маркс (самият той е от еврейско семейство със стари равински традиции) „религията е опиум за народа“ и е напълно излишна за обществото.

Социалните и политическите проблеми след Втората световна война поставят нови изпитания пред Църквата. Все повече общественици и интелектуалци оспорват авторитета на Папството и разклащат стабилността на институцията. Нов кръг от интересни и актуални въпроси търсят своя отговор. Каква е новата социална и политическа роля на Църквата? Нужни ли са реформи и какви? Дали и доколко религия и революция са съвместими?

През 50-те и 60-те години в страните от Латинска Америка се заражда и развива социално движение вътре в Католическата църква, известно с името „Теология на освобождението“, което се опитва да намери решение на проблемите. Най-точно формулира принципите на движението перуанският теолог...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Красимир 2010-09-27 13:31
Протестантите и протестантските държави, винаги са смятали, че една от най - висшите ценности дошли от Бог е хората да стават богати, да се борят да стават богати, и тогава по делата ти, за целта да станеш богат, ще си спасен. Не мога да цитирам Библията за това, но знам, че протестантите признават само Библията, и със сигурност има текст в Библията за това. Това е и манталитета на протестантите - да стават богати. Докато католиците и православните не са с манталитет да стават богати. Те живеят с неправилното чувство, за експлоатация на бедни от богати, идващо от идеи за справедливост, които ги има в християнството. За тях богатите експлоатират бедните. Но те не могат да разберат, че при пазарната икономика експлоатация няма, защото в производството наемният работник създава потребителна стойност, а капиталиста - стойност. Докато на пазара капиталистът създава потребителна стойност, а наемният работник - потребител - създава стойност. Или ролите се разменят и експлоатация няма. Докато при Маркс и католическата, и православна теология, се смята, че има експлоатация на бедни от богати, което е факт, преди измислянето и създаването на пазарната икономика.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови