Статията е от раздела „Нови конфликтни взаимоотношения на международната сцена“ на Атлас на „Монд дипломатик“, 2009

КИТАЙ И ИНДИЯ, ГИГАНТИТЕ, КОИТО ПРЕОБРЪЩАТ ГЕОПОЛИТИКАТА

Брой 9, Септември 2010
Китай и Индия, които довчера бяха смятани за развиващи се държави, набраха мощ и настигнаха Япония, която доскоро еднолично властваше над азиатското пространство. Никога досега не се е случвало и трите държави да бъдат толкова силни по едно и също време, въпреки че понасят тежките удари на финансовата криза. Това тектонично движение преобръща световната икономика и геополитическите отношения като цяло.

За трийсет години, с възхода на Китай, а след това и на Индия, се оформи нова география на световното производство на богатства. Ако приемем съпоставката, извършена от Световната банка през 2008 г. по паритет на покупателната способност, Китай заема второ място в света с 9,7% от общия брутен вътрешен продукт. Тя все още е много далеч от САЩ (22,51%), но изпреварва Япония, която вече е на трето място със 7,07%, а Германия остава на четвърто място. Дори Индия (с 4,26%) изпреварва Обединеното кралство (3,4%) и Франция (3,39%).

Разбира се, тази класация коренно се променя в момента, в който се отчете населението: тогава „китайският дракон“ остава на 86-о място, а „индийският слон“ — на 108-о. Не трябва да се забравя, че макар тези гиганти никога да не са имали толкова много милиардери (53 в Индия, 49 в Китай през 2007 г.), 47% от китайците и 80% от индийците живеят с по-малко от 2 долара на ден...

Впрочем тези неравенства са и ахилесовата им пета. Финансовото и икономическото...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови