Статията е от раздела „Нови конфликтни взаимоотношения на международната сцена“ на Атлас на „Монд дипломатик“, 2009

АКО ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ИГРАЕШЕ РОЛЯТА СИ В СВЕТА

Брой 9, Септември 2010
Когато Европейският съюз избягва да подражава на американския съюзник и когато организацията му, основаваща се на правото и компромиса, му позволява по-добре да разяснява интересите си, той е в състояние да влияе на съотношенията на силите в международен план.

Европа, учредена като Европейски съюз, не е нито държава, нито нация, въпреки че носи някои белези на федералното управление (валутата) и поражда чувство за политическа идентичност и културна принадлежност. На мода е да бъде смятана за „политическо джудже“. Но на какво се дължи тази преценка?

Първо, основава се на имплицитно и експлицитно сравнение със САЩ. Това задължително позоваване на американския съюзник е присъщо на европейското поведение, като идеята е да се набележат цели за увеличаване на конкурентоспособността под формата на т. нар. Лисабонска стратегия. Това сравнение вдъхнови и проект за конституция, в която нейните инициатори виждаха отражение на тази на САЩ, очертана по време на Конвента във Филаделфия (1787 г.). Същото се отнася и за профила на бъдещия стабилен президент на Съюза, който трябва да бъде някой като Джордж Вашингтон.

Пространствената експанзия на Европейския съюз се подчинява на стратегически възгледи, изработени във Вашингтон: да се завършат стабилизацията и демократизацията, започнати след края на Втората световна война и продължили след...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови