Статията е от раздела „Нови конфликтни взаимоотношения на международната сцена“ на Атлас на „Монд дипломатик“, 2009

ВЪОРЪЖЕНИТЕ ГРУПИ, КОИТО ПЛАШАТ ЗАПАДА

Брой 9, Септември 2010
Седемгодишната „война срещу тероризма“ доведе до хаос и раздробяване в района на т. нар. широк Близък изток. Новата американска администрация заяви намерението си да поеме по нов курс.

„Преди десет години Европа беше епицентърът на американската външна политика. След това обаче всичко се промени. За президента Джордж У. Буш, за държавния секретар Кондолиза Райс, както и за наследниците им, Близкият изток заема и ще продължи да заема мястото, което заемаше Европа за различните администрации през XX в.” Тази оценка на бившия американски заместник държавен секретар Никълъс Бърнс обобщава гледната точка, наложила се във Вашингтон след 11 септември: „широкият Близък изток“, който се простира от Пакистан до Мароко, минавайки през Африканския рог, се превърна в основен терен за разгръщане на американската мощ. Заради петролните ресурси, стратегическото си положение,
присъствието на Израел, зоната винаги е била сред приоритетните за САЩ. Тя зае мястото на Латинска Америка като „непосредствен заден двор“ на САЩ (Филип Дроз-Венсан).

„Широкият Близък изток“ се превърна в „зона на войни до край“. Регионът е белязан от многобройни кървави конфликти, развиващи се едновременно, но също и от прякото участие на западните военни сили. Афганистан е обхванат от хаос, докато войските на САЩ и НАТО затъват в страната. Ирак се съпротивлява на чуждата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Красимир 2010-09-27 19:34
Ислямът е религия, при която има сливане на мюсюлманската църква и държава. Така е основан от Мохамед, който е бил пророк на църквата и Аллах и начело на мюсюлманската държава. Англичаните, които завладяват арабските държави, разделят ръководството на църквата и държавата. Но духовниците, имамите, аятоласите, се чувства пророци като Мохамед. На всяка Молитва, те говорят за държавните дела и се мъчат да вземат властта, като настройват вярващите. И с тях се съобразяват и държавните им ръководители. Ето в Иран аятоласите взеха държавната власт. Движения, като Ал Кайда, Хизбулла, Хамаз и др. искат да създадат ислямски държави и халифати,както е било при Мохамед и първите му наследници. Докато не се отдели църквата им от държавите им, или не се промени или реформира исляма, като религия, то исляма ще бъде заплаха, подобна на комунизма за Европа и САЩ. Защото при комунизма се създаваше военно идеологическа държава със сливане на партия и държава, а при исляма се създава военно верска държава със сливане на църква и държава.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови