В ТЪРСЕНЕ НА ИЗГУБЕНОТО ДОВЕРИЕ

Брой 10, Октомври 2010
„Ново време“ публикува мнения, отразяващи доминиращите нагласи на състоялото се на 16 октомври 2010 г. заседание на 47-ия конгрес на БСП, както и изказването на Янаки Стоилов, което с песимизма и тревогата си прозвуча почти самотно. То бе и практически единственото репликирано изказване. При това с нетърпимост, която донякъде обяснява липсата на желание за каквито и да било дебати на този конгрес.

По въпроса за мнозинствата и малцинствата обаче историята, включително и тази на БСП, рано или късно се произнася категорично. Така че за една демократична партия в такъв момент е достатъчно просто да даде шанс (трибуна) на малцинствата си. И поне това на този конгрес се случи.

Заседанието имаше две поанти: че „управлението на ГЕРБ е пагубно за България“ – в което все повече хора се убеждават; и че „БСП е единствената му реална алтернатива“. В което не по-малко продължават да се съмняват. Усилията на ораторите обаче, странно защо, бяха насочени по-скоро към доказване на убеждението, отколкото към разсейване на съмненията.

Конгресът постави като основна цел да се спечели доверието на българските избиратели, за да не се допусне в предстоящите догодина президентски и местни избори още ключови институции да попаднат под разрушителната власт на ГЕРБ.

С това обаче темата за доверието се изчерпа. Въпросът „Как?“ изглеждаше еретичен....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 raiko61 2010-11-23 15:29
Поздравявам редакцията и авторката за повдигнатите въпроси в статията.Време е да се проведе разговор ,защо БСП и левите организации се намират в това състояние.Защо ляво мислещите българи/а те са мнозиство/,не подкрепат водената политика на левите организации и техните представители по време на избори.Защо е занемарена конкретната работа с хората от всички поколения по проблемите,коит о ги вълнуват и засегат.Какви са българските традиции и опит в миналото,сега,а и на другите народи в Европа и света.Кои политики бихме използвали и експериментилал и днес и утре за по-натъшното развитие на страната.Защо БСП участва с елита си в последното управление,без да го освободи от длъжностите по съвместителство .По този начин се ограничиха възможностите на повече кадри да участват в упразлението на държавата и партията от една страна и от друга не позволи на тези,които изпълняваха няколко длъжности да бъдат пълноценни и ефективни.Какво пречи да се подобри работа с основните партийни организации по места и тези по интереси.Защо ВС и ГС на БСП не работят достъчно например с клуба на аграрници социалисти София.В него членуват изтъкнати български учени и специалисти,кои то могът да съветват и помагат не само на левите ,а и на всички останали партии в името на развитието на земеделието и България.Защо да не се изградят такива клубове и в останалите общини и особено,където има научни аграрни центрове/Пловдив,Ст.Загора,Плевен,Д обрич,Русе и др./Те могът да бъдат генератори на нови идеи и политики за ...
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови