Ст.н.с. д-р Владимир Стойчев работи в Института за философски изследвания към БАН, изследовател и автор на текстове в областта на философската критика и философия на науката.

РАЗМИСЛИ ВЪРХУ СОЦИАЛНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ И СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯТА

Брой 10, Октомври 2010
Съвременният свят и социалната теория


• Социализмът има бъдеще, но само като критична функция на капитализма, а не като материализация на една невъзможна приказка за справедливостта.

• Рано или късно ще се наложи систематична и планомерна намеса на национално и международно равнище, както и офанзива срещу централните бастиони на пазарното консуматорско общество.

• Националните държави вече не са държави в силния смисъл на думата. Модерната държава, съвременната действителност на политическото, изисква по-широка основа от нацията. Например, Германия изгуби Втората световна война, защото искаше да я спечели като национална държава.

Равенството (неравенството) и социалната справедливост

Кризата и опасението, че левицата отново ще дойде на дневен ред, мотивират Норберт Болц да напомни, че справедливо общество няма и хората са неравни, но тъкмо в неравенството е техният шанс за по-добър живот. „Тайната на капитализма се състои в това, че отговаря на въпроса за щастието не с разпределение, а с увеличаване на производството“. Въпросът за икономическата ефективност измества въпроса за равенството: „Справедливото общество е функциониращото общество“.

Ненавистта към неравенството, пише авторът, познат на българските читатели със своя „Консумистически манифест“, е най-голямата демократическа...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #18 Владимир Стойчев 2011-01-13 10:43
Горният постинг (от 2011-01-13 10:39:37) е мой.
Цитиране
 
 
0 #17 Влъа 2011-01-13 10:39
Г-н Николов, Естествено, че организаторите на конференцията нямат никаква вина за случилото се и това е очевидно за всички, които искат и могат да го проумеят. Тормозът срещу вас трябва да престане. Случилото се има своята логика и всички, които искат и могат да я проумеят, вече са наясно със ситуацията. Разбира се, налице е формален повод хора (става дума за двама души, представящи се под различни имена), пряко засегнати от мои действия в бившия институт за философски изследвания, да се възползват от този казус и затова са превърнали този (и други) форум в плювалник. Просто не им обръщайте внимание, защото вие на тях с нищо не сте им длъжни.
Цитиране
 
 
0 #16 Ангел Николов 2011-01-13 00:04
Като съорганизатор на кръглата маса/конференция "Перспектив и пред социалната теория и критика" с колегата Боряна Ангелова, не мога да не взема отношение към разразилата се дискусия върху текста на г-н Стойчев. Съвместно с Боряна Ангелова осъществихме аудио запис, който впоследствие бе снет в текстови формат и предоставен на редакцията на сп. "Ново време". Запис е направен на цялото мероприятие, със знанието и съгласието на участниците. Като технически изпълнители в подготовката на текстовете за публикация, не ни е делегирано правото да превръщаме изказванията в статии. Снетите в текстови формат записи са прегледани и одобрени от авторите, преди да бъдат предоставени за публикация на списанието. Също така авторите имаха възможност да предложат свои текстове, които да бъдат включени в изданието. Както е видно от достъпния и в електронен вариант аудио запис, няма разминавания между това, което са говорили участниците и публикуваните в списанието текстове.
Цитиране
 
 
0 #15 Стефанова 2011-01-11 20:34
Потресена съм от наглостта и безочието на този Стойчев. Най-напред копира просто от два сайта на български два текста и ги представя като доклад на конференция, след това ги публикува най-напред през юли, а след три месеца - през октомври - в две различни списания, т.е. с два чужди текста той предлага един доклад и две статии. Не се опитва или вероятно не може дори да ги преразкаже в "прост преразказ с елементи на разсъждание", както правят учениците в първоначалния курс на българското училище. Най-вероятно с тях се е отчел при атестирането му в БАН и с нещо, което се прави за две минути той е отчел допълнително точки при атестацията си и изпреварил свои колеги, които мислят сами с главите си и предлагат свои текстове, идеи, концепции в научните си изследвания. Един човек, който не е съчинил една собствена мисъл, а наготово прави от два чужди текста един доклад и две статии, изпреварва своите колеги при атестирането и в трудните времена за БАН създава лъжливата представа за това кой може и кой не може, кой работи и кой не работи в тази институция. Няма ли кой да му потърси отговорност? Докога в БАН ще толерират такива безскрупулни плагиати!
Цитиране
 
 
0 #14 Ърнест 2011-01-11 00:36
Прослушайте записа от изказването на г-н Стойчев, към който Боряна Ангелова е дала линк. Съвсем ясно е, че:(а) г-н Стойчев не чете, а говори и то доста разхвърляно бих казал. Това ще рече, че публикуваният в бр.10 материал не е свален от магнетофонен запис, а е предоставен на редакцията от самия автор, което няма как да е станало без негово знание и съгласие. (б) любопитно е, че в изказването си г-н Стойчев изобщо не казва, че представя лекция на Джуд, името на Джуд не се чува изобщо.
Цитиране
 
 
0 #13 Минувач 2011-01-10 23:40
Драга ми Боряна, вашата версия на плагиатската история не е достатъчно убедителна и не може да служи за нейното оправдание поне по няколко причини: 1) дори този текст да беше публикуван като изказване на кръгла маса той е буквално плагиатство, за което не може да има каквото и да е оправдание; 2) самият Стойчев твърди в този форум, че е редактирал текста си, но е факт, че такива големи текстове не са предлагани в публикацията на дискусията в предишния брой, т.е. наясно е бил, че е за статия. Фактът, че го е редактирал и в редакцията си не цитира авторите, от които преписва при положение, че те не са преразказани, а текстовете им са взети наготово говори, че независимо от формата, в която този текст щеше да излезе той е безочливо плагиатство и неговото публикуване е станало със знанието на Стойчев. 3) този текст е бил публикуван два месеца преди кръглата маса и три месеца преди публикацията му в списание "Ново време" в друго списание (в "Ново време" се прави просто репринт на нещо, което го има отдавна някъде другаде), където изобщо не става дума за никаква кръгла маса и никаква конференция, т.е. предаден е като отделна статия и там лъжите, че е объркан с текст от кръгла маса не вървят. Така че става дума за скандален факт и един 60-годишен нагъл плагиат се опитва да се скрие зад вашия гръб. А ако на 60 години приписваш така нагло като студент първокурсник, който се опитва да заблуди преподавателя си с пейстната от интернет курсова работа, значи това не ти е за първи път, ...
Цитиране
 
 
0 #12 Читател 2011-01-10 16:06
Какво значение има къде е прочел текста си г-н Стойчев - по време на кръглата маса или по време на конференцията? Какво значение има дали той е публикуван заедно с материалите от кръглата маса или като самостоятелна публикация? Тук говорим за това, че текстът е преписан. Защо за това трябва да се извиняват организаторите на кръглата маса? Все пак ви поздравявам, Боряна, макар и точно вие да имате най-малко вина за публикуването на един изцяло плагиатстван текст, единствено вие поехте "мъжки" някаква отговорност за случилото се.
Цитиране
 
 
0 #11 Ана 2011-01-08 19:28
Този плагиат не беше ли една от подлогите на министрите Игнатов и Дянков, помагащи им в пъкленото дело на унищожаване на науката у нас?! Беше измислил псевдосоциологи ческа анкета и даде дори презконференция , чрез която да им съдейства допълнително за смачкване, унищожаване и ликвидация на БАН! Както лъже с тази си статия, така бе излъгало, че измислената от него псевдоанкета изразява някакво си обществено мнение! След като ликвидират българската наука ще останат само такива недоразумения като Стойчев и една България на простащината, плагиатството некадърността! Те са толкова арогантни и безочливи, че ще оцелеят във всяка ситуация! Какво друго означава да вземеш от интернет два текста от две различни статии, да ги съединиш в едно и да ги представиш като твой труд и то със снимка и с автобиографична справка? Жалкото е, че сега най-старото списание в България - "Ново време" е станало негова жертва!
Цитиране
 
 
0 #10 Ърнест 2011-01-08 00:57
И за разлика от името на Тони Джуд, това на Стоян Гяуров не се споменава изобщо от В. Стойчев. Браво!
Цитиране
 
 
0 #9 Минувач 2011-01-01 19:29
Вижте му оправданията на този некадърник Стойчев! Бил чел тази статия от в. "Култура" като доклад на научна конференция?!!!!! На научни конференции нормалните научни работници излагат свои нови възгледи и чакат реакция на тях, а не са артисти от Народния театър, които да четат чужди текстове, публикувани по вестниците. Таков нещо дори студент на семинар не би си позволи. Поне би го преразказал творчески. А това е буквален текст на статия. Какви научни работници са това, боже мой! Бедна ми, бедна България - щом то там си я докарала, че такива нищожества да има в науката.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор