Йосиф Аврамов преподава дисциплини в областта на финансите и финансовия контрол в Нов български университет. Работил е в Министерство на финансите, БНБ, Комитета за държавен и народен контрол, като старши съветник в Икономическата комисия на Народното събрание. Автор на книгите „Еврото - утрешните ни пари“, „Силата на парите“ и учебниците „Банков контрол“, „Данъчен и митнически контрол“, „Финанси на малката и средната фирма“, „Теория и история на парите и кредита“ и др.

БЮДЖЕТ 2011 УДЪЛЖАВА КРИЗАТА В ИКОНОМИКАТА

Брой 11, Ноември 2010
В проектобюджета за 2011 г. има редица тревожни моменти, които са предпоставка за задълбочаване на кризата в българската икономика. Според изявления на финансовия министър и на премиера в основата на фискалната политика за следващата година е да не се вдигат данъците, но да не се повишават или намаляват и заплатите. Декларираният от правителството принцип „Пари срещу реформи“ със сигурност не е спазен.
Разбира се, никой не очаква в изборната 2011 година реформисткият дух да надделее над популизма. Тревожното обаче е, че в проекта

няма стратегически приоритети

Освен стремежа бюджетният дефицит да се вмести в 3-процентния Маастрихтски критерий. Не са очертани бюджетни политики и иновативни инструменти за постигането им. Малкият и средният бизнес и особено образованието, науката и културата са оставени на произвола на кризата и са обречени на мизерно съществуване. Като единствени приоритети на практика се очертават МВР и Министерството на отбраната. За МВР е предложено увеличение от 50 млн. лв., Министерството на отбраната също ще харчи над възможностите на затъналата в криза българска държава за мисии в чужбина с неясен изход и за нови бойни самолети.

Предвижда се през 2011 г. приходите да нараснат с над 1 млрд. лв., а разходите да се запазят на равнището на 2010 г. Това означава дефицит от порядъка на 2 млрд. лв. Ръстът на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор