Съветът по образование и наука на БСП организира на 9 и 10 октомври във Варна национална кръгла маса за средното образование на тема „Образование и обучение за развитие“. Обсъждането бе част от политическия проект на партията „България 2020 - европейска социална държава“. В срещата участваха учители, директори на училища и преподаватели във ВУЗ от страната, представители на трите образователни синдиката, неправителствени организации, леви депутати. Съорганизатор бе Международният социалдемократически съюз за образование (ISDUE), представен от президента на организацията Ханс Шпис, почетния председател Райнхард Думзер и Астрид Герьо, председател на Съюза на учителите социалдемократи на Австрия. „Ново време“ предлага на читателите си мненията на някои от участниците.

ОБРАЗОВАНИЕ И КРИЗА

Брой 11, Ноември 2010
Имам чувството, че думата криза вече се използва спекулативно. Не може всичко да се извинява с магическата дума „криза“, още повече че като историческо и ако щете анатомично състояние, кризата може да доведе до регенерация на един обществен строй или на един организъм. Така че не можем всичко, всякаква безпомощност или злонамереност, да обяснсяваме със състояние и наличие на криза.

Нас, като лява партия, лява идеология, не ни интересува цялото образование. Интересува ни масовото образование. Защото елитните гимназии продължават триумфалния си живот и печелят награди, с които се гордеем, но не това е идеята на социалното разбиране за средното образование.

Може и да няма добро образование при добро отношение на държавата към него, но не може да има добро образование без отношение на държавата. Не става дума само за бюджетните проценти, с които явно наближаваме африканските страни и които са два пъти по-малки, например, от Турция, към която все още се отнасяме с необяснимо пренебрежение. А вече за един омагьосан кръг без начало и край. Преподавателите в университета подготвят лоши специалисти, лошите специалисти подготвят лоши ученици и след това ние, даскалите в университета, се оплакваме, че в първи курс идват неподготвени, полуграмотни студенти. Ами това е упрек към самите нас. На кого се смеем, както завършва пиесата „Ревизор“, на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови