Съветът по образование и наука на БСП организира на 9 и 10 октомври във Варна национална кръгла маса за средното образование на тема „Образование и обучение за развитие“. Обсъждането бе част от политическия проект на партията „България 2020 - европейска социална държава“. В срещата участваха учители, директори на училища и преподаватели във ВУЗ от страната, представители на трите образователни синдиката, неправителствени организации, леви депутати. Съорганизатор бе Международният социалдемократически съюз за образование (ISDUE), представен от президента на организацията Ханс Шпис, почетния председател Райнхард Думзер и Астрид Герьо, председател на Съюза на учителите социалдемократи на Австрия. „Ново време“ предлага на читателите си мненията на някои от участниците.

ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ ГЕТА - ПРОБЛЕМ НА 21 В.

Брой 11, Ноември 2010
С удоволствие участвам в такива форуми, особено когато БСП е в опозиция. Когато е на власт, тя си има свои собствени мъдреци, които объркват нещата. Не съм се наговарял с проф. Пантев, но ще започна с неща, напомнящи на това, което той вече каза, малко по-дефинитивно, след което ще стигна до темата си. Да си ляв, преди всичко означава да си на страната на губещото мнозинство. Това е едно интуитивно разбиране дори тогава, когато, използвайки цялата мощ на държавата, провеждаш политика, която често пъти изглежда насилствена. От тази дефиниция левицата черпи както своята морална легитимност, така и своята демократична практика. Поне това за мен са очевидни основания.

Не е много очевидно обаче, че в ХХI в. левицата започва да губи своя класически облик на работеща за губещите мнозинства. По тази причина тя често пъти недовижда онези тенденции, които идват и много пъти са забулвани с една вече идеологизирана терминология, проникнала и в нейните среди. Включително Сергей Станишев говори за образователна услуга, макар че е нормално да говорим за образователен дълг или задължение на държавата. Тоест наложената съвсем небезопасна инерция на думите от съвременната политическа коректност е проникнала дори и в изказванията на левицата. Ето защо ми се струва, че първото, което трябва да имаме предвид, когато говорим за образование, е да го мислим не като услуга,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови