СТАЛИН СРЕЩУ МАРКС (II част)

Брой 11, Ноември 2010

4.


 


ВОДЕЩИЯТ. Сталин обявява: Основният въпрос в ленинизма, неговият отправен пункт….. е въпросът за диктатурата на пролетариата, за условията за завоюването £, за условията за нейното укрепване.“


ОБВИНИТЕЛЯТ. Това не е вярно. Основният  въпрос в една политическа доктрина е въпросът каква е целта, която тя преследва. Вторият основен  въпрос е с какви средства ще осъществява тази своя цел. Що се отнася до ленинизма (респ. до марксизма), неговата цел, т. е. „основният въпрос“ в него, както е известно,  е социализмът.


Както вече видяхме, в разбирането на Маркс диктатурата на пролетариата, взета в буквален смисъл, е морално-политически оправдана само когато индустриалният пролетариат е огромното мнозинство от населението, когато се прилага от поголовно въоръжения народ, а не от някакви специални репресивни органи и само за сподавяне на съпротивата на буржоазната контрареволюция, т. е. за кратко време, след което се избира  парламент, законна държавна власт. Тази власт, която организира и ръководи прехода към социализма,  също  е диктатура  на работническата класа, но вече в преносен, метафоричен смисъл, в смисъл, че поради своята преобладаваща численост трудещите се налагат волята си със силата на избирателната бюлетина.


За Ленин, който обявява, че социалистическата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 Красимир 2011-01-28 17:20
В обществото има четири основни образувания: държава, икономическо общество, църква и бит със семейство. Какви са идеите на социалистите, или комунистите? Основната идея е да се унищожи, или "глътне" икономическото общество от държавата, църквата да се унищожи,а бита и семейството да се обърне на 180 градуса. Това е марксизма, това е ленинизма, това е сталинизма. Сталин създава най - радикалния вариант, като въвежда казарменния режим в държавата на диктатурата на пролетариата. Ама можело икономиката да се остави на гражданското общество да я ръководи. Тогава чия собственост ще бъде? Защото когато има частна собственост, има две класи. А според Ленин, "всяка дребна собственост ражда капитализъм" и ако има собственост на дребни и средни стопани, пак ще има капитализъм. Колективизъм подобен на ТКЗС е пак държавен. А частна кооперация с граници на имотите в нея е капиталистическ а. Няма субект който да е собственик при идеите за комунизъм,освен държавата, църквата или частна собственост на домакинствата(с емействата). А държавата е еднополюсно образувание и най - ефективен комунизъм е сталинският..
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови