На изборите от 19.09.2010 г. в Швеция т.нар. Червено-зелена коалиция, съставена от социалдемократи, Лява партия и Зелени, претърпя неуспех. Тя постигна 43,6% срещу 49,3% за четирипартийната дясноцентристка коалиция „Съюз за Швеция“.
Най-тежки са загубите за Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСДРП). За нея гласуваха под 31%, което е най-лошият ѝ резултат от пролетта на 1914 г. насам. Партията загуби около 1/3 от избирателите си спрямо 90-те години на миналия век. По-малката Лява партия (с 5,6%) също не успя да се представи добре — това е най-слабият ѝ резултат от 1991 г. насам. Той означава загуба на повече от половината ѝ избиратели след най-доброто ѝ представяне през 1998 г.
От лявата коалиция единствено Зелената партия успя да подобри резултата си с 2 процента, достигайки 7,3%.

ЛЯВОТО ПОЛИТИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО В ШВЕЦИЯ

Брой 12, Декември 2010

След Първата световна война социалдемократите управляват в продължение на общо 70 години съдбините на скандинавската страна. А днес за втори пореден мандат трябва да се задоволят с не особено завидната роля на опозиция. След 1945 г. страната само в продължение на 13 години не е управлявана от ШСДРП, която, макар през последните две десетилетия да бе силно заразена от неолибералните идеи отвъд океана, до началото на 90-те се стараеше да обезпечи социалния статус на населението чрез политиката на т.нар. благоденствие за всички.


Този превърнал се в легенда модел, за който през миналия век се говореше като за феномена на „шведското социално-икономическо чудо“, бе постигнат тогава именно от социалдемократическите правителства. След Втората световна война само за няколко години бедната преди това аграрна страна се превърна в една от най-проспериращите и високо развити нации в света. Но финансово-икономическият срив в Швеция през 90-те години разби социалдемокра­тическата мечта
за държавата-закрилница и за всеобщото благоденствие в рамките на пазарното стопанство. Тогавашната и в още по-силна степен днешната криза хвърли социалната система на страната в хаос, от който тя не успя да се възстанови. А основите на протичащия днес демонтаж на шведската социална държава бяха заложени още от управляващите през 90-те години социалдемократи.


След...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови