ШВЕДСКИЯТ СОЦИАЛЕН МОДЕЛ

Брой 12, Декември 2010

Шведският социален модел (наричан още скандинавски) е сборно понятие за всички политики по отношение на трудовия пазар, в образованието, здравеопазването и социалния живот в северните европейски страни: Швеция, Дания, Норвегия, Финландия и Исландия. Неговата идея и реализация в продължение на много години будеха интерес, особено в държавитe в Източна Европа, бивши членки на разпадналия се социалистически лагер.


Шведската система на обществено устройство започва да се изгражда като национален политически проект под названието „Народен дом“ през 30-те години на миналия век и достига връх на своето развитие през 70-те години. Днес тя е по-известна като „Шведски модел“, „Третия път“, „Модел Рен-Майднер“, „Скандинавски модел“ или като „Общество на всеобщото благоденствие“.


След 1990 г. в резултат на развилата се икономическа и демографска криза шведският модел претърпя редица реформи и изменения в сферата на трудовата заетост, пенсионната система и здравеопазването. Те започнаха през 1993 г. и продължават и досега. Като днес може да се каже, че „шведският социален модел“ в чистия му вид от времето на неговия разцвет през 60-те и 70-те години вече не съществува.


Решаващ отпечатък върху скандинавската социална държава остави бившият социалдемократически премиер на Дания Пол Нируп Расмунсен, който...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови